"Azok a '80-as évek..."

2021.10.01.
2021. szeptember 23-án a nyíregyházi Megyeháza dísztermében 28. alkalommal megtartott levéltári nap nagy érdeklődésre tartott számot.

A rendezvényt, amelyet dr. Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgató-helyettese nyitott meg, jelenlétével és köszöntőjével megtisztelte Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere is. A levéltár Pro Archivo-emléklapot adományozott Felbermann Endre, dr. Hahner Péter és dr. Bakay Mária iratajándékozóknak, valamint prof. em. dr. Láczay Magdolnának, aki írásaival, előadásaival segítette az intézmény szakmai munkáját.

A dr. Balogh István-emlékérmet szakmai munkássága elismeréseként a tagintézmény közössége Galambos Sándor nyugdíjas főlevéltárosnak ítélte oda.

A levéltár, a Jósa András Múzeum, Váci Mihály Megyei és Városi Könyvtár, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi Intézete, valamint a megyei honismereti egyesület helytörténeti pályázatára beérkezett írásokat a zsűri elnöke, dr. Sallai József értékelte. A díjkiosztás után a három első helyezettnek módja volt egy rövid személyes bemutatkozásra és dolgozatuk ismertetésére.

"Korhangolóként" a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium diákjai  tartottak divatbemutatót. Az MNL és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közös projektjének keretében széles helyi szakmai támogatással létrejött, néhány szabolcsi, szatmári településről 1984-ben készült fotót tartalmazó molinóból, valamint életképeket, korabeli kedvenc könyveket és édességeket bemutató tárlókból álló kiállítást dr. Valuch Tibor érdekes korrajzot adva mutatta be. A '80-as évek feelingjét idézte a korabeli slágereket és együtteseket, valamint az 1984-ben készült filmeket bemutató prezentáció.

A délután kezdődött tudományos konferenciát dr. Mikó Zsuzsanna A létező szocializmus lebontása a kárpótlási törvények tükrében című előadása nyitotta. Prof. dr. Ö. Kovács József Vidéktörténeti olvasatok az 1980-as évekről címú előadásában a kényszerkollektivizálás hosszú távú hatásaival, azok mérhetőségével foglalkozott, valamint a források alapján tapasztalattörténeteket idézett fel. Kulcsár Attila nyíregyházi építész az 1980-as években épült városi és megyei épületekről készített prezentációjával illusztrálta a korabeli építészeti trendeket. A program zárásaként prof. em. Láczay Magdolna beszélgetett Soltészné Pádár Ilonával, a megyei Hazafias Népfront egykori titkárával. A konferencia levezető elnöke dr. Sári Zsolt volt, aki zárszavában a kiállítás jelentőségéről szólt és a továbblépés lehetőségére is felhívta a figyelmet.

A rendezvényt nyíregyházi vállalkozások is szponzorálták.

Galéria

 
Kiállítás
 

Könyvkiállítás

Média:

Kelet-Magyarország (2021.09.24): Címlap   Teljes oldal   Cikk

Nyíregyházi Napló (2021.10.07): Címlap   Teljes oldal   Cikk

Utolsó frissítés:

2022.01.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges