Települési képes levelezőlapok adatbázisa

A Pest Megyei Levéltár régóta rendelkezik egy csekély terjedelmű, 2000-t alig meghaladó számú települési képes levelezőlap-gyűjteménnyel (MNL-PML XV. 14.). A régi képeslapok kiváló forrásai a hely- és életmódtörténetnek. A gyűjteményt adatbázisba rendezetten tárjuk most az érdeklődők elé. A levelezőlapok a településenkénti rendben nyertek elhelyezést. Az adatbázis tartalmazza kapcsolódó földrajzi névként a település mai közigazgatási helyét (megye, illetve külföldi települések esetében az ország és azon belül esetenként a szövetségi állam nevét).
 
Az adatbázis tárgy rovatában az ábrázolt kép megnevezése szerepel. A levelezőlapok kiadási évét, illetve a postázási időpontját is igyekeztünk közzétenni. Az adatbázis tartalmazza a címzett nevét is.
 
A képeslapok fizikai tulajdonságai közül a fennmaradási forma és a méret adatait vettük fel az adatbázisba. Az adatbázis utolsó adatsora a képeslapot kiadó vállalat vagy személy megnevezését tartalmazza.
 
A képeslapok szkennelése folyamatban van, az adatbázis reményeink szerint hamarosan a képeslapok másolatait is tartalmazza.
 
Az adatgyűjtést végezte: Tóth Bence Péter segédlevéltáros
 
Az adatbázist szerkesztette: Schramek László főlevéltáros