Kutatószolgálat

 

Időpontfoglalás: ITT

 

Tisztelt Kutatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának budapesti kutatószolgálata a következő nyitvatartási időben várja látogatóit:

Hétfő: 8:00 – 11:45

Kedd: 8:00 – 11:45

Szerda: 8:00 – 11:45

Csütörtök: 8:00 – 11:45

Pénteken, szombaton és vasárnap zárva.

Levéltárunk pénztárának nyitvatartási rendje (fotójegyek és másolatok kiadása, kiadvány értékesítés) a következőképpen alakul:
Hétfő – Csütörtök: 09:00 – 11:00, Péntek – Vasárnap: zárva.

Nagykőrösi fióklevéltárunk kutatószolgálata költözés miatt határozatlan ideig zárva tart. Az iratanyag újbóli kutathatóságával kapcsolatban honlapunkon fogunk tájékoztatást adni.

A levéltár látogatása kizárólag saját maszkban és kesztyűben lehetséges.

A kutatás előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrációs igényüket az INNEN elérhető űrlap kitöltésével nyújthatják be. Kérjük, hogy időpontfoglalási szándékukat a kutatás tervezett napja előtt új raktári kérés esetén legalább 4 munkanappalkint lévő iratanyag, valamint számítógép használat esetén legalább 2 munkanappal nyújtsák be. Az űrlap kitöltése nem jár automatikus megerősítéssel. Kérjük, minden esetben várják meg munkatársunk visszaigazolását a lefoglalt időponttal kapcsolatban. A kérések feldolgozása időrendi sorrendben történik. Amennyiben nem kapnak visszaigazolást 2 munkanapon belül, kérjük, tekintsék meg levelezőjük "levélszemét" (spam) mappáját is, mielőtt telefonon vagy e-mailen érdeklődnek. A nyitvatartási időn kívülre vonatkozó foglalásokat semmisnek tekintjük. Egy kutató egyszerre legfeljebb két érvényes időpontfoglalással rendelkezhet - ez szólhat ugyanarra a hétre vagy bármilyen tetszőleges időpontra nyitvatartási időn belül.

Étkezés a levéltár épületében kutatók részére nem lehetséges.

Saját íróeszközök (papír, toll, ceruza) használata kötelező.

Újonnan beiratkozó kutatóinkat kérjük, hogy honlapunk Kutatószolgálat menüpontja alatt található kutatási kérelmet és adatvédelmi tájékoztatót előzetesen töltsék ki, és amennyiben lehetséges, szkennelve küldjék el nekünk a következő e-mail címre: kutato.pml@mnl.gov.hu(link sends e-mail). Amennyiben a szkennelés nem lehetséges, a kitöltött dokumentumokat word formátumban küldjék el nekünk (ez esetben a dokumentumot a kutatás megkezdése előtt kell aláírni).

A rendkívüli helyzetben levéltárunk a következő fotójegyek árából 50% kedvezményt biztosít: félnapos, egész napos, dolgozói kedvezményes, 10 alkalmas bérlet.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 
ELÉRHETŐSÉGEK:
 
1097 Budapest, Vágóhíd utca 7.
1450 Budapest, Pf. 141.
Telefon: +36 1 455 9050
 
 
 
Általános tájékoztató
 
 
A  Levéltár őrizetében lévő iratanyagban térítésmentesen kutathat minden magyar és külföldi állampolgár a kutatótermi szabályzat, valamint a vonatkozó törvények és rendeletek betartásával. 18 éven aluliak számára látogatójegy szülői (vagy tanári) felelősségvállalás mellett adható. A kutatóknak regisztrálniuk kell magukat kutatószolgálatunkon, amelynek során a Levéltár munkatársai minden esetben rögzítik a kutatók természetes személyazonosító adatait és kutatási témáját.
 
A levéltárban őrzött kulturális kincsek a könyvtári dokumentumoktól eltérően csak egy példányban készültek, ezért a levéltári iratokat különös óvatossággal kell kezelni. A levéltári anyag megőrzése érdekében a másolatban rendelkezésre álló iratok eredeti példányát csak indokolt esetben lehet kutatni. Az iratanyag védelme érdekében a különösen rossz állapotú iratok kutatására és reprodukciójára irányuló kérelmeket az intézmény vezetői elutasíthatják. A másolható iratok körét a kutatótermi szabályzat határozza meg, díjszabását külön igazgatói utasítás (lásd szöveg alatti linkeket!)
 
A levéltár polgártársaink személyiségi jogaira tekintettel a személyes és szenzitív adatokat (egészségi állapotra, káros szenvedélyre, politikai preferenciára, vallási hovatartozásra, szexuális magatartásra és büntetett előéletre vonatkozó információkat) tartalmazó iratokat csak a törvényben meghatározott védelmi idő lejárta után bocsát a kutatók rendelkezésére. E terminus lejárta előtt csak a tudományos kutatóintézetek (MTA kutatóintézetei, egyetemek, főiskolák, országos és megyei könyvtárak, múzeumok és levéltárak) támogató nyilatkozatát írásban bemutató tudományos kutatók jogosultak betekinteni e dokumentumokba. Ezen iratok kutatásának részletes szabályait a kutatótermi szabályzat 2. „Kutatási korlátozások" című fejezete tartalmazza. Az 1990. május 2. után keletkezett közérdekű adatot tartalmazó iratok a személyes adatok tiszteletben tartásával kutathatók. Azon dokumentumok, amelyek döntés-előkészítő információkat tartalmaznak, a 30 év védelmi idő letelte előtt csak az iratképző intézmény hozzájárulásával kerülhet a kutatók kezébe.
 
A Pest Megyei Levéltár munkatársai készséggel nyújtanak felvilágosítást a leendő és regisztrált kutatóknak a kutatási témájukhoz kapcsolódó iratanyag őrzési helyéről, és kutatásának lehetőségeiről, segédlettel történő ellátottságáról. Ugyancsak lehetőséget kínálunk arra, hogy a kutatni kívánt iratanyagot e-mail-ben előzetesen, tehát a személyes megjelenés és beiratkozás előtt kikérjék, a kutatótermi szabályzatban meghatározott mennyiségi korlátozások és a külön utasításban meghatározott előkészítési határidők (lásd csatolmányokat) figyelembe vételével.
 
Ugyancsak folyamatosan bővítjük online elérhető segédleteink körét, valamint egyéb adatbázisainkat, melyek révén a kutatás akár otthonról is elvégezhető. (lásd a szöveg alatti linkeket!)
 
Adatkezelési tájékoztatónkat szintén csatolmányban olvashatják!
 
 
Javasoljuk tisztelt kutatóinknak, hogy a kutatás megkezdése előtt tanulmányozzák át kutatótermi szabályzatunkat (lásd csatolmányokat), valamint forduljanak kutatószolgálatunkhoz a szükséges felvilágosításért!