Levéltár a karosszékből

A Magyar Nemzeti Levéltár online tartalmai
2020.04.09.
A hazánkat is érintő koronavírus járvány következtében kialakult rendkívüli helyzet miatt a Magyar Nemzeti Levéltár 2020. március 12. óta határozatlan ideig zárva tart. Számos digitális fejlesztésünknek köszönhetően azonban nincs akadálya, hogy otthona kényelméből továbbra is igénybe vegye szolgáltatásainkat. Válogasson igényei szerint online megoldásaink közül!

Online Kutatószolgálatunk a megszokott munkarend szerint dolgozza fel a beérkező igényeket. Hagyományos iratanyagaink korábbi tömeges digitalizálásának köszönhetően továbbra is biztosítani tudjuk a tudományos és magáncélú kutatások feltételrendszerét: az iratok digitális másolatainak továbbítása a korábbiaknak megfelelően zajlik. Reprográfia Osztályunk ügyeleti rendszerben digitalizálja a Kutatószolgálat által igényelt, még csak papíralapon tárolt tartalmakat.

Nagyban megkönnyíti a munkánkat egyik legfrissebb fejlesztésünk, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében megújult AdatbázisokOnline szolgáltatás. Az összesen 2.780.611 szöveges oldalt, képet, és hanganyagot tartalmazó oldalt a magyar kultúra napja alkalmából vehették használatba az érdeklődők. Jelenleg 61 adatbázis közvetlenül elérhető, további 151 adatbázis eléréséhez pedig információt kapnak a kutatók. A kutatást az iratanyagokhoz kapcsolódó segédletek is támogatják. A családfakutatóknak, helytörténészeknek, a középkor, az újkor és a 20. század kutatóinak kialakított, folyamatosan növekvő adatbázis hamarosan az I. világháború levéltári anyagával is gyarapodni fog.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel az utóbbi évek legnagyobb digitális levéltári projektje éppen most, 2020. március 31-én fejeződött be. A program a „Közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó levéltári szolgáltatás fejlesztése” elnevezésű nagyszabású projektünk megvalósítása. Az intézmény a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében 2,612 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A projekt eredményeként lehetővé vált, hogy a jövőben az állampolgárok elektronikus úton is indíthassanak megkeresést a levéltár felé a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen és a projekt keretében teljesen megújult az Elektronikus Levéltári Portálon keresztül. Lehetővé vált továbbá, hogy a Kormányablakokban indított állampolgári megkereséseket is elektronikus úton szolgálja ki a levéltár, ami jelentősen meggyorsítja az ügyintézést és megszünteti a személyes érintkezés szükségességét. Az erre kialakított Ügyfélszolgálati Csoport 2020. április 1-től szolgálja ki a benyújtott igényeket.

A levéltár munkatársai a Magyar Nemzeti Levéltár közösségi média felületein továbbra is érdekes bejegyzésekkel várják önöket (Facebook, Instagram). A levéltár nagyszabású családtörténet kutatással foglalkozó Hetedíziglen projektje is új, digitális programokat készül megvalósítani. Elsőként a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Emlékeket tollhegyre! címmel hirdetett pályázatot minden otthon maradó szépkorú részére. Az MNL OL „A hét dokumentuma” című forrásismertető cikksorozata továbbra is folytatódik. Figyelmükbe ajánljuk tagintézményeink A hónap dokumentuma (MNL BaranyaBorsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy), Érdekes iratok (MNL Csongrád, Győr, Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna), valamint a Múltbanéző folyóirat (MNL Bács-Kiskun), a Levelesláda kincsei (MNL Hajdú-Bihar), a Raktárunk mélyéről (MNL Nógrád), a Levelek a múltból (MNL Vas) rovatokat, és az MNL Zala Megyei levéltára ismeretterjesztő cikkeit.

Virtuális kiállításaink továbbra is elérhetőek a MNL honlapján, amelyeket régebbi kamara-kiállításainkkal bővítünk.

A jelenleg elérhető adatbázisok, kiállítások, online tartalmak:

Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisai

AdatbázisokOnline

Archives Portal Europe

Hungaricana

Oktatólapok

MNL Virtuális kiállítások

Google Arts & Culture

Párt-Állam-Párt adatbázis

ArchívNet - XX. századi történeti források

MNL OL "A hét dokumentuma"

Facebook: Magyar Nemzeti Leveltár

Facebook: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Instagram: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Utolsó frissítés:

2020.06.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges