Blogok

Iratok, oklevelek, címerek, térképek, pecsétek: a történelem írásos emlékeinek tára. Ez a levéltár. Unalmas és szürke? Szerintünk színes és érdekfeszítő! Blogunkon kutatóinkat egy olyan utazásra invitáljuk, melynek során megismerkedhetnek a levéltári kutatás alapjaival, megkezdett kutatásokhoz új támpontokat adunk, közben bemutatva gyűjteményeinket, adatbázisainkat. Bejegyzéseink alapjául azok a témák szolgálnak, amelyekre az utóbbi években a legtöbb kutatói kérdés érkezett. Interjú-sorozatunkban megvizsgáljuk azt is, hogy a 21. század embere mit gondol a levéltári kutatásról. Kalandra fel!

Aktakaland blog

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Levéltártörténeti-, sajtótörténeti- és hivataltörténeti érdekességeket mutatunk be tematikus blogunkban. Az időközönként a nyomtatott sajtóban megjelent, a levéltárakról, történelemről szóló cikkeket a Magyar Hirdető vállalat sajtófigyelő szolgáltatása az 1950-es évektől heti rendszerességgel szemlézte és azokat kiollózott formában megküldte a megrendelőnek. Ez a blog az Országos Levéltárban őrzött sajtócikk-kivágat gyűjtemény legérdekesebb darabjait közli rendszeres jelleggel, rövid magyarázó szöveggel ellátva.

Visszapillantó: Sajtó és levéltár

________________________________________________________________________________________________________________________________________

A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán 2014–2018 között. A projekt címe: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network (Közösség mint lehetőség: a levéltárak és felhasználók alkotó hálózata). A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát (digitális hozzáférés elősegítése, nagyközönség részvétele az európai történelem alkotásában és feltárásában, fiatal szekemberek képzettségének növelése).
A Magyar Nemzeti Levéltár az 5. munkacsomag keretében Levéltári Tudásközpont (LTK) létrehozására törekszik központi és tagintézményei kutatószolgálatain. Az LTK-ban a kutatószolgálati munkatársak proaktív módon tájékoztatják a felhasználókat az újdonságokról, eredményekről. A pályázat egyik fontos célkitűzése az érintettek és résztvevők közötti kommunikácó erősítése, ezt a célt segíti elő ez a hírlevél is.

Co:op blog