Mórások a levéltárban

2017.06.16.

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola 4. c. osztály 24 kisdiákja, Böröcz Andrea tanítónő vezetésével 2017. június 13-án meglátogatták intézményünk fióklevéltárát.

Beregszászi Balázs kollégánk ismertette a gyerekekkel a levéltár, mint kulturális közintézmény működését. Mesélt az őrzésünkre bízott dokumentumok sokféleségéről, ezek fontosságáról, valamint a levéltárosok munkájáról.

A növendékek többek között hallhattak a vármegyei levéltárak kialakulásáról és megismerkedhettek egy korabeli nemesi oklevéllel. Betekintettek a 19-20. századból származó megyei közgyűlési és városi tanácsülési jegyzőkönyvekbe, az 1800-as években keletkezett magyaróvári keresztelési egyházi anyakönyvekbe, adóösszeírásokba és iskolai anyakönyvekbe.

Két térképen megszemlélhették a még különálló Moson és Magyaróvár térbeli fejlődését, a XX. század elejétől az 1939-es városegyesítés utáni összeépülésig. A két település egyesítéséhez kötődő elképzelt, de meg nem valósult új városháza tervrajzával is megismerkedtek, valamint a mai Polgármesteri Hivatal (volt megyeháza) és néhány Kühne-gyári épület rajzát is megnézhették.

A tanulókat leginkább annak az épületnek a tervezése érdekelte, amelyben mindennapjaikat töltik.

 

Utolsó frissítés:

2019.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges