KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI 2020 – Hőnel Béla Kerékpáros Emléktúra

2020.11.13.

A Kulturális Örökség Napján 2020. szeptember 20-án szervezte meg a 44 kilométer hosszú, 5. HŐNEL BÉLA Kerékpáros Emléktúrát Kimlére Beregszászi Balázs kollégánk.

Hőnel Béla építész mosonmagyaróvári lakóházától, a mai 3. sz. postahivataltól indult a kerékpártúrázók 21 fős társasága. Az eseményen mosonmagyaróváriak, két bezenyei illetőségű, és egy - egy győri, rajkai, károlyházi, valamint kimlei kerekező vett részt Eller Gizella Polgármester Asszony személyében. Az úton, egy kálnoki csatlakozott az emlékezőkhöz.

A novákpusztai kempingben tartott frissítőt követően, négy órakor kezdődött a Hőnel Béla munkásságát bemutató előadás a magyarkimlei újonnan átadott látogatóközpontban, ahol számos helybeli érdeklődő is megjelent. Beregszászi Balázs kollégánk vetítettképes előadásban mutatta be Hőnel Béla tevékenységét és a kimlei épületeit a múlt század elejéről. Főként a már pusztult majorságokat, a gróf Pálffy Sándor dunakiliti uradalmához tartozó horvátkimlei Lujza-majort, a Novák-pusztai gr. Széchenyi Imre birtokot, illetve a Mária-major gazdasági- és lakóépületet. A magyarkimlei elemi iskola átalakításával kapcsolatos tudnivalókról is szó esett, hiszen az épület jelenleg látogatóközpontként funkcionál. Az előadás talán legérdekesebb része, a kimlei vadászatok részleteinek felelevenítése volt. 

Képek az emléktúráról

Utolsó frissítés:

2020.12.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges