HŐNEL BÉLA MAGYARÓVÁRI ÉPÍTÉSZ ÉLETÚTJA és RAJKAI ÉPÜLETEI

2019.02.04.

A rajkai faluházban, 2019. január 18-án 18 órakor Beregszászi Balázs, a MNL GYMSM Győri Levéltára Mosonmagyaróvári Fióklevéltárának segédlevéltárosa tartott előadást, Hőnel Béla magyaróvári építészről és rajkai kötődéseiről.

A rendezvényen közel félszáz hallgató volt jelen, érkeztek Mosonmagyaróvárról és Sárvárról is érdeklődők.

Kiss Vince, Rajka polgármestere köszöntötte és bemutatta kollégánkat. Polgármester Úr elmondta, hogy őrzi még azt a 2013-as Hőnel-naptárt, amelyet a mosonmagyaróvári kistérség minden községi elöljárója megkapott. Ebben fedezte fel településük kapcsolatát a térség legmeghatározóbb építészével.

Beregszászi Balázs ismertette Hőnel Béla életrajzát, születését, iskoláit, családi állapotát, munkahelyeit és a rajkai épületeinek históriáját. Továbbá bemutatta a környékbeli településeken tervezett ingatlanait is: az újrónafői kastély és községháza, a mosonszentjánosi mozi, a dunakiliti templom és a Németh-villa, a mosonszolnoki községháza, a régi iskola, az orvos háza; az oroszvári (Rusovce) emeletes lakóház, ill. a kimlei mezőgazdasági épületek. Hőnel Béla munkásságában fellelhetjük a szétszakított történelmi Moson vármegye mai hármashatármentiségét.

Az előadáson az érdeklődők nemcsak Hőnel építészi tevékenységről, hanem a sokrétű társadalmi felelősség-vállalásáról is hallhattak. Magyaróvár és Moson megye önkormányzatában vállalt több mint negyedszázados képviselőségéről, katonaéveiről, számos kulturális- és sportegyesületben, a különböző gazdasági társaságokban való részvételéről, valamint a Magyaróvári Ipartestületben betöltött vezető szerepéről.

A rendezvény végén Beregszászi Balázs a Hőnel Béla haláláról szóló helyi és országos lapokban megjelent emlékezésekről, sírjáról, a magyaróvári temető ravatalozójáról is szólt. Utóbbi szintén építészünk keze nyomát őrzi.

 

Utolsó frissítés:

2019.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges