Beszámoló a „Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetéből” című konferenciáról

2015.09.30.

A „Szemelvények a mosonmagyaróvári piarista iskola történetéből” címmel intézményünk és a Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola konferenciát szervezett 2015. szeptember 24-én. A Szerzetesek Évében megrendezett tudományos igényű tanácskozáson, a kegyesrendiek oktató tevékenysége előtt tisztelegtünk.

Az összejövetelt Pausits István önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki beszédében elismerően szólt a piaristák mosonmagyaróvári 275 éves történetéről. Áldozó István, a megyei levéltár igazgató-helyettese levezető elnökként koordinálta a konferenciát.

A Magyaróváron 1739-ben életre hívott iskola alapításával kapcsolatban, a legújabb kutatási eredményeket Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának főlevéltárosa ismertette. A megyei archívum munkatársai közül Hegedüs Zoltán, a piarista oktatási intézmény mindennapjairól vázolt fel olyan életképeket, amelyek ma is aktuálisak. Nagy Róbert vitéz Szombathelyi Ferenc élettörténetét mutatta be, Dancsecz Mónika pedig, az iskola államosításának fontosabb részleteit ismertette. Az oktatási intézmény nevében Pályi Gábor plébános és Vereb Zsolt igazgató számolt be az utóbbi két évtized jelentősebb eredményeiről, valamint a jelen kihívásairól.

A konferencián elhangzott előadásokat kötet formájában is szeretnénk megjelenteti; továbbá a Beregszászi Balázs által összegyűjtött, az iskola régmúltjához kapcsolódó dokumentumokat egy online kiállításon kívánjuk közzétenni, a saját és a piarista iskola honlapján. 

Galéria megtekintése

Utolsó frissítés:

2019.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges