Zeman Ferenc és Tóth Marcell tanulmányaival jelent meg új konferenciakötet

2022.10.12.

Idén ősszel a Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló kiadásában Trianon és a magyar felsőoktatás (V.) címmel megjelent a tavalyi azonos elnevezésű konferencia előadásait tartalmazó kötet Ujváry Gábor szerkesztésében. A könyvhöz az MNL Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának két munkatársa is hozzájárult munkájával.

A kiadvány első tanulmánya, dr. Zeman Ferenc PhD segédlevéltáros „Egy kolozsvári egyetemi tanár és Trianon” című írása Szádeczky Lajos életpályáját mutatja be, nagy hangsúlyt helyezve mind az egyetemmel való kapcsolatára, mind hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselőségére.

„Lövészárkok hősei az egyetemi katedrán” címmel vette számba Tóth Marcell segédlevéltáros a szegedi egyetem vitézi címet kiérdemlő oktatóit. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a Vitézi Rend fontosnak tartotta a felsőoktatáshoz köthető értelmiség megszólítását, bevonta őket a vármegyei vitézi szék és az országos szervek működésébe, sőt akár hallgatólagosan engedményeket is tett belépésük érdekében.

A kötet a nagyobb könyvesboltokban kapható, az előadásokat az alábbi linken érhetik el: https://veritasintezet.hu/hu/esemenytar/3454-trianon-es-a-magyar-felsooktatas-v

 

Utolsó frissítés:

2022.11.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges