XXIII. 18. A Békés Megyei Tanács V. B. Kommunális Osztálya iratai 1950–1953

1,00 ifm

A tanácsok megalakulásakor a szolgáltató jellegű tevékenységek ellátása, irányítása megoszlott a vb különböző osztályai között. A kommunális feladatok jobb ellátása érdekében az 5204–150/1951. II/8. BM sz. rendelet intézkedett a megyei kommunális osztályok felállításáról. A szervezés az egész országban elhúzódott, ezért újabb BM rendelet intézkedett az osztály szervezéséről és feladatairól. A Békés Megyei Tanács Kommunális Osztálya végül 1952. augusztus 8-án alakult meg 6 fővel. Megalakulása után átvette a kommunális hatásköröket és azok iratait az igazgatási, az ipari, a mezőgazdasági, a közlekedési, az egészségügyi és a tervosztálytól. Ügyköréről a Békés Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága a 113–1/5/1952. sz. határozatában intézkedett. Feladata általánosságban a kommunális gazdálkodás irányításának és felügyeletének ellátása, város- és községfejlesztési ügyek, általános lakásépítés, irodaellátás, vízvezeték-ellátás, szennyvízcsatornázás, közkutak, népfürdők, belvízlevezetés stb. volt.

A községekben a szolgáltató vállalatok közvetlen irányítása a helyi tanácsok feladata volt, felügyelet szempontjából a megyei kommunális osztályhoz tartoztak. Az osztály közvetlen irányítása alá 1953-ban két vállalat (Békés Megyei Kéményseprő és Békés Megyei Ingatlanközvetítő Vállalat) tartozott, felügyelete alá pedig 31 városi, illetve községi vállalat (3 kertészeti, 7 temetkezési, 3 köztisztasági, 4 fürdő, 14 ingatlankezelő).

A megyei kommunális osztály felügyeletét a Helyi Ipari Minisztérium látta el 1953-ig, majd megszűnése után a Könnyűipari Minisztérium vette át. Az 1954. évi III. törvény alapján létrehozták a Város- és Községgazdálkodási Minisztériumot, a megyei tanácsi szakigazgatási szervekben pedig a város- és községgazdálkodási (VKG) osztályokat. A Békés Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága 1954. május 2-i ülésén jelentették be az új osztály megszervezését, amellyel egy időben megszűnt az építési, közlekedési és a kommunális osztály.

A fond anyaga zömmel az 1952–1953-ban keletkezett iratokat tartalmazza, de megtalálhatók az 1952-es alakuláskor a jogelőd osztályoktól átvett iratok is. Az iratokat a csoportszámok szerinti tárgyi tagolásban, az 1952–1953-as évek anyagát folyamatosan iktatva és irattározva kezelték.

 

Az iratok ismertetése:

Iktatott iratok (rendszám, csoportszám) 1950–1953. 10 doboz