Levelek a múltból_2022

     
           

Kovács Eszter Katalin:
Gencsapáti és a szombathelyi repülőtér
A múlt évben az újperinti reptér történetéről megjelent íráshoz kapcsolódva (Levelek a múltból, 2021. november) ismét egy Szombathely környéki repülőtéri történetet ajánlunk olvasóink figyelmébe.
(Részletek...)

Kóta Péter:
A kalligráfia végnapjai
A digitális ügyintézés terjedése korában nosztalgiával idézhetjük fel a papírra, pergamenre nyomtatott-írt okiratok képét. Régebben legalábbis törekedtek a hivatalos okmányok készítői a tetszetős küllemre. Nem elsősorban a címeres nemeslevelekre gondolunk, amik eleve képi ábrázolások, valóságos műalkotások, hanem azokra a díszítésekre, amelyek a szöveges típusú dokumentumokban láthatók.
(Részletek...)

Bajzik Zsolt:
A szombathelyi vasutas hősi emlékmű felavatása
1941-ben Budapest és Miskolc példáját követve a szombathelyiek is elhatározták, hogy szobrot állítanak a „nagy háborúban” elhunyt vasutasok számára. A felvetést örömmel fogadta Horthy István államtitkár a MÁV elnöke, akinek hozzájárulását követően nekikezdtek a szervezésnek.
(Részletek...)

Feiszt György:
A Titanic magyar áldozatainak nyomában
Száztíz esztendeje, 1912. április 15-én hajnalban süllyedt el Titanic brit gőzhajó, amelynek tragédiája során 1513 utas veszett az Atlanti-óceánba. Az újságok már április 18-án arról tudósítottak, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia londoni konzulátusa a külügyminisztériumnak címzett feljegyzésében 33 magyar „Titanic utasról” tett említést, akik közül ketten élték túl a katasztrófát.
(Részletek...)

Pál Ferenc:
Egy németgencsi kuruzsló az 1860-as évekből
A kuruzslókat majdnem mindenki gyűlölte, sajnos ezek a csalók nemcsak Amerikában, de Magyarországon is feltűntek. Szerencsére mindig akadt olyan személy, aki erélyesen fellépett ellenük. Ilyen eset történt 1862 decemberében Németgencsen is, ahol egy szíjgyártó legény próbált meg némi pénzt keresni az általa árult „gyógyszerekkel”.
(Részletek...)

Kóta Péter:
Bécsi hírek, bécsi pletykák 1601-ből
A tizenöt éves háború váltakozó sikerű első szakasza (Győr feladása, majd visszafoglalása 1594-1598, Esztergom és más dunántúli várak megvívása) után a kudarcok sorozata következett: Eger elvesztése, a mezőkeresztesi vereség (1596), és az egyik legsúlyosabb: Kanizsa eleste. Bécs békés hétköznapjait azonban a hadszíntér eseményei alig forgatták fel. Erről Séi János deák onnan küldött levele tanúskodik.
(Részletek...)

Kovács Eszter Katalin:
Őslények a levéltárban
A mamut szót meghallva bizonyára minden korosztályban akad, akinek egyből a Jégkorszak filmek morcos Manfrédje jut eszébe. Annak bizonyítékára, hogy megyénkben is többször előfordult ez a rég kihalt állat, nemcsak a Savaria Múzeumban, hanem a MNL Vas Megyei Levéltárában is a nyomára akadhatunk.
(Részletek...)

Bajzik Zsolt:
60 éve adták át a Szombathelyi Termálfürdőt
Szombathelyen a termálfürdő létesítésének a gondolata már 1932-ben felmerült, amikor Brenner János (1891–1956) építészmérnök az elsők között tette fel a kérdést, hogy nem lehetne-e az új szombathelyi fürdőt hőforrásra telepíteni?
(Részletek...)

Pup Csilla:
Muzeális ritkaság a 16-17. század fordulójáról
A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárának Könyvtára a közelmúltban értékes muzeális hungarika kötettel gazdagodott. Gróf László (1933–2020) térképtörténész hagyatékából került a gyűjteménybe Martin Fumée (1540k. –1590k.) francia író és történész 1600-ban, Londonban, angol nyelven kiadott Magyarország története
(Részletek...)

Feiszt György:
Egy szombathelyi ház változásai
Julius Pachhoffer városi drogéria tulajdonos 1860. július 7-én „Thalberg bárónő részére” kiállított számláját a város múltja szempontjából az teszi különösen érdekessé, hogy látható rajta a Pachhoffer üzletet befogadó épület homlokzati képe.
(Részletek...)

Pál Ferenc:
Az apáti molnár, akit Mária Valéria hercegnő mentett meg a fogdától
Önmagában az a tény, hogy egy főhercegnő megment egy falusi molnárt, igazán komoly hírértékkel bírt volna már a 19. században is. Ha pedig mindehhez hozzátesszük, hogy az eset megtörténtekor a főhercegnő nem volt idősebb pár hónaposnál, a dolog egészen különös színezetet ölt.
(Részletek...)

Melega Miklós:
Hűséges vasi falvak – 100 éve történt
A trianoni békeszerződés jelentős területeket juttatott Magyarországból az egykori szövetséges Ausztriának; az elcsatolás egyik kárvallottja volt Vas vármegye. Az 1921-ben kibontakozó nyugat-magyarországi felkelésnek köszönhetően azonban lehetőség nyílt a békediktátum revíziójára, a határok hazánk javára történő kismértékű kiigazítására.
(Részletek...)