Változatos levéltár-pedagógiai foglalkozások a Vas Megyei Levéltárban

2017.01.25.
A Vas Megyei Levéltár az országosan tartott „Utazás Wittenbergbe" levéltár-pedagógiai foglalkozások mellett a megye történetében gyökerező levéltári órákkal is várja az iskolásokat, amelynek mind a tanulók, mind a pedagógusok nagy hasznát látják a tananyag kiegészítése terén. Pál Ferenc levéltáros kollégánk változatos levéltári órákkal várja az érdeklődőket.
A Vas Megyei Levéltár a reformáció éve alkalmából változatos pedagógiai programcsomagot állított össze, amelyre az oktatási intézmények részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, mivel a megyetörténeti adatokkal teletűzdelt foglalkozások kitűnő kiegészítői az iskolai történelem tananyagnak. A négy téma köré (A reformáció Vas megyében, Protestáns jelképek és használatuk, Protestáns építmények és jellegzetességeik, II. József türelmi rendeletének hatása Vas megyében) csoportosított levéltári órákon egy diavetítéses előadást követően, a gyerekekkel közösen egy a protestantizmus történetéhez kapcsolódó, a levéltár anyagából származó forrást dolgozunk fel.
 
A foglalkozások során a diákok a reformációval kapcsolatos fogalmak elsajátítása mellett betekintést nyernek a levéltárosi munka kulisszatitkaiba, illetve elmélyülhetnek a források olvasásához nélkülözhetetlen paleográfiai, ikonográfiai, szfragisztikai és heraldikai ismeretek rejtelmeibe. Legutóbb a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai látogattak el intézményünkbe.

 

Utolsó frissítés:

2017.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges