Digitalizációs fejlesztések a levéltárban

2018.05.05.
Az e-Documenta Pannonica SI–HU Interreg projekt eredményeként az MNL Vas Megyei Levéltárában megvalósult az első jelentősebb, nagy értékű beruházás. 2018. április 18-án megérkezett az a Zeutschel márkájú A/2 méretű csúcsminőségű könyvszkenner, amely a megyében, sőt az egész régióban az első ilyen típusú berendezés.

A speciális eszköz egyrészt a kötet formátumú levéltári anyagok kíméletes, ugyanakkor gyors és kiváló minőségű digitalizálását teszi lehetővé, másrészt olyan, nagy méretű iratok is hatékonyan szkennelhetők, amelyek a szokásos irodai gépeken nem, vagy csak igen nehézkesen.

A német gyártmányú berendezés, illetve az egyedi fejlesztésű kezelő program hatékony használata komoly szakmai felkészültséget követel meg. A pályázat keretében alkalmazott munkatárs betanítása megtörtént, jelenleg a tapasztalatgyűjtés zajlik annak érdekében, hogy a készülék nyújtotta lehetőségek maximálisan kihasználhatóak legyenek a projekt megvalósításához.

Az e-Documenta Pannonica projekt keretében az év folyamán további eszközbeszerzések is várhatók, amelyek eredményeként az MNL Vas Megyei Levéltárában az ország egyik legjobb felszereltségű vidéki iratdigitalizáló műhelye jön létre.

 

Utolsó frissítés:

2018.05.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges