Reformáció - múlt, jelen, jövő

2017.06.15.
2017. június 12-én az MNL reformációs vándorkiállításának megnyitása alkalmából bemutatkoztak a nyíregyházi református egyházközségek és a református iskola.

A Reformáció MNL projekt keretében az 500. évfordulóra készült "Vissza a forrásokhoz" című kiállítás 22 látványos molinóból áll. A tematikus tablók átfogó képet adnak a reformáció történetéről. A Kovács Eleonóra (MNL), Márkusné Vörös Hajnalka (MNL VeML) és Bödő István (MNL FML) által összeállított adatgazdag és látványos kiállítást Henzsel Ágota főlevéltáros, projektfelelősünk ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A Magyar Nemzeti Levéltár intézményeinek őrizetében lévő anyagból készült válogatás érdekes és értékes tükre a múltnak.

A kiállítás megtekintése után pedig a jövőt sejtető és előrevetítő jelenről beszélt három református lelkipásztor. A nagylétszámú belvárosi gyülekezet, amelyben több lelkész és hitoktató teljesít szolgálatot, minden korosztályra igyekszik külön is odafigyelni. A bölcsőtől a koporsóig ott állnak mindenki mellett. Bodnár Máté lelkipásztor prezentációja végén még azt a jó hírt is megosztotta a hallgatósággal, hogy nemsokára új templom épülhet a város örökösföldi részén. Kósa László tiszteletes úr a sokáig más-más településekhez tartozó Sóstófürdő, Sóstóhegy, Nyírszőlős városrészeken működő egyházközséget mutatta be. Az itt élő reformátusok az évek alatt összekovácsolódtak. Legfőbb törekvésük, hogy családcentrikus tevékenységeiknek, közös programjaiknak köszönhetően minél összetartóbb legyen  a gyülekezethez tartozók közössége. Katona Béla lelkészként egy éve szolgál az 1930-as években alakult kertvárosi - akkor még külvárosi - egyházközségben. Itt a hívek száma alig haladja meg a 120 főt, de közülük 60-80 jár templomba. A gyülekezet tagjainak egy része a szétszórt tanyákon él. A tiszteletes úr feleségével a szomszédos Kálmánházán is szolgál. Számukra is fontosak a hagyományok és a közösségi programok, amelyek segítségével formálódik majd a gyülekezet élete.

A belvárosi gyülekezetnek bölcsődéje, óvodája és iskolája is van. Ez utóbbi a Jókai Mór nevét viselő iskola, ahol a szeretet, a jóságra való törekvés, mások segítésének fotosnak tartása, a minőséget és megértést centrumba helyezés szemlélete jellemzi az ott tanítókat és tanulókat. Mócsánné Nagy Ágnes igazgató asszony mindezek mellett kiemelte a gyermekek sikereit, a tanulók kompetencia felméréskor nyújtott kiváló eredményét, nyitottságukat a szépet és értéket közvetítő szervezetek felé. Külön szólt a levéltáros programokon legaktívabb diákokról is.

A délután folyamán a múlt mellett bepillanthattunk a jelenbe, és nyilvánvalóvá vált, hogy a látottak-hallottak alapján felvázolódó jövő számára kellenek a múltból nyert útmutatások. Ebben nyújt segítséget az egyházközség történetének, hagyományainak megismerése mellett a refomátus egyház történetét bemutató forrásegyüttes, amelyből válogatást láthattak az érdeklődők a Henzsel Ágota által összeállíott tárlókban és a szakirodalom, amelyet Kocsis György levéltári könyvtáros ajánlásában tekinthettek meg. A programra érkezők még láthatták a Krutilla József református templomokat ábrázoló tusrajzaiból rendezett minitárlatot is.

A kiállításokat levéltári óra keretében ismerhetik meg június 13-án a református és az evangélikus iskola diákjai, majd a vándorkiállítás néhány napig látható lesz a kemecsei református gyülekezeti teremben, a nyíregyházi evangélikus templomban, valamint a sóstói református gyülekezeti házban, ahol a program zárásaként a napközis tábor lakói tekintik meg.

Fő támogatóink:

Média:

SZON

Retro Rádió

Nyíregyházi TV

Nyírvilág

Nyíregyháza.hu

Kelet-Magyarország: Címlap   Cikk

Utolsó frissítés:

2017.06.15.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges