Napló - mindenkinek

2019.12.14.
Néhány éve egy budapesti lomtalanításkor megtalált, 1940-1946 között íródott naplót adott közre nemrég Kántás Balázs, Kunt Gergely, Szabó Piroska és Szerényi Ildikó. A "Belső várkastély". Bicskey Erzsébet egy fiatal lány naplója címmel megjelent könyvet levéltárunk 2019. évi utolsó rendezvényén mutattuk be a Megyeháza Bessenyei Dísztermében összegyűlt nagy számú érdeklődőnek.

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke és főtisztelendő Felföldi László, általános püspöki helynök. Mindketten hangsúlyozták a történelmi megismerésben a források és könyvek fontosságát, az ember szépre és jóra törekvését, az átélt borzalmak ellenére az élni akarást és az értékek megőrzését.

Komiszár Dénes tartalékos főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium helyi Hadisírgondozó részlegének vezetője  a könyv részletes bemutatása előtt átadta a naplóíró hajdani plátói szerelme, Gencsy Tibor leszármazottai által küldött üdvözletet, illetve beszélt családi érintettségéről is. Nagymamája ugyanis a naplóíró Bicskey Erzsébet osztálytársa volt az Angolkisasszonyoknál.
A naplóból részleteket olvasott fel Somos Zsuzsanna Sára, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákja. Remélhetőleg a jelenlévők, felnőttek és zrínyis diákok, ha kézbe veszik majd a naplót, megérinti őket a nyírbátori fiatal lány lelki világán át a történelem.

A rendezvény második részében a forráskiadás létrejöttéről beszélgetett a szerzőkkel Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium kutatótanára.

A kötetet, amely levéltárunk Közlemények sorozatában jelent meg, Galambos Sándor lektorálta. A kiadást az NKA és Nyíregyháza Megyei Jogú Város támogatta.

Könyvbemutatók:

- 2019. november 28. Budapest, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

- 2019. december 12. Nyíregyháza, Megyeháza Bessenyei Díszterme

- 2020. január 28. Mikolc, Miskolci Egyetem

Média:

 

Utolsó frissítés:

2019.12.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges