Levéltár-történeti délelőtt

2018.11.27.
2018. november 26-án levéltár-történeti délelőttünkön Bereg vármegye iratainak megismerése előtt távolabbra is tekintettünk a múltba, amikor Ukrajna nyíregyházi vezető konzulja, Arkady Gupalo megnyitotta az I. András és felesége, Anasztázia korát felidéző kiállításukat a levéltár földszintjén.

A 11. századot idézik meg azok a szép fotók, amelyek a dinasztikus házasság révén létrejött államközi kapcsolatot mutatják be. Árpád-házi királyaink közül többen is választottak maguknak feleséget a Rurik-házból. Elsőként I. András, aki az István király elleni sikertelen merénylet után a Kijevi Ruszba menekült. Itt vette feleségül Bölcs Jaroszláv fejedelem legkisebb lányát, Anasztáziát, akinek testvérei Norvégia és Franciaország királynéi lettek. Miután I. András elfoglalhatta Magyarország trónját, Székesfehérváron Anasztáziát magyar királynévá koronázták. A királyi pár másfél évtizedes uralkodása alatt jelentős erőfeszítéseket tett a kereszténység megszilárdításáért. I. András nevéhez fűződik a Tihanyi apátság megalapítása is.

Kujbusné Mecsei Éva a rendezvény házigazdájaként tett történelmi visszapillantója után meglepetésvendégekkel folytatódott a program. Elsőként Bárány Erzsébet, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára mutatta be Az ukránmagyar nyelvi kapcsolatok múltja és jelene című kötetet, amely 2012-ben Beregszászban tartott konferencián elhangzott előadásokat adja közre. Ezt követően Budapest Főváros Levéltárának főigazgató-helyettese, Haraszti Viktor szólt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult két projektről, aminek eredményeképpen egyrészt megújult a beregszászi levéltár épülete, másrészt a kataszteri térképek és az 1921. évi népszámlálás felvételi íveinek bedigitalizálásával új utak nyíltak a levéltári kutatásban. P. Holl Adrien restaurátor a szakmai munka kihívásainak, sikereinek, nehézségeinek bemutatása mellett kiemelte a közös munka során kialakult emberi kapcsolatokat is.

A kárpátaljai levéltárosok a Bereg vármegye iratait őrző intézményüket ismertették meg a jelenlévőkkel. Miszjuk Mikhailo igazgató előadásában külön kitért külföldi kapcsolataikra, megjelent könyveikre, a nyíregyházi kollégákkal közös együttműködés eredményeire. Kutassy Ilona igazgatóhelyettes prezentációjával illusztrálta az említett projektek hatását a beregszászi épület megújulásában. Jeremkina Mária osztályvezető a kutatás menetéről és lehetőségeiről adott tájékoztatást. Csatáry György, hajdani levéltáros, most a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanszékvezető tanára, szakmabeliként kutatási tapasztalatait foglalta össze és az eredményeket közkinccsé tevő kötetekről is említést tett. A rendezvény végén főhajtással emlékeztünk nemrég elhunyt kolléganőnkre, Henzsel Ágotára.

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatunk november havi programját a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma támogatta. Rendezvényünket személyes jelenlétével megtisztelte Petneházy Attila, a magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos.

Utolsó frissítés:

2018.11.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges