Levelek a Károlyi-házból

2018.01.03.
2017. december 18-ára régvárt eseményre invitáltuk az érdeklődőket. A Barkóczy Krisztina 1712-1724 között férjéhez, Károlyi Sándorhoz írott leveleiből készült forráskiadványt mutattuk be.

A tekintélyes vastagságú kötetben megjelenő leveleket Kovács Ágnes adta közre. A Kujbusné Mecsei Évával folytatott beszélgetés során megismerhették a jelenlévők Kovács Ágnest - mint tanárt és mint történészt. Fény derült arra, hogy a Debreceni Egyetem nyugdíjas oktatója miért választotta kutatási témájának Károlyi Sándort, hogy jutott el a források feltárásától azok oktatásban való alkalmazásáig. A levelek kiadásának ötlete ugyanis a tanárnő szemináriumán részt vevő hallgatóktól származik. Előbb a férj feleséghez írott levelei, most pedig a feleség válaszai váltak közkinccsé. Barkóczy Krisztina nehéz gyermekkorát zárta le 16 éves korában a nála 2 évvel idősebb Károlyival kötött házassága. Az egymás iránti szeretet, a megértés, az őszinteség mellett a birtokgyarapítás és fenntartás érdekében való munkálkodás jellemezte a házaspárt. Leveleik önmagukról, családjukról, birtokaik igazgatásáról, jövedelmezővé tételéről szólnak. Tele vannak olyan információkkal a gyerekekről, a mindennapi életükről, a gazdálkodásról, örömeikről, bánataikról, amelyeket más források nem tartalmaznak.

A mintegy 700 oldalas kiadványunk megjelenését az NKA és a szatmárnémeti Identitás Alapítvány támogatta. A nyomdai munkálatokat a debreceni Kapusi Nyomda végezte. Kovács Ágnes munkatársa Fogarassy Zoltán volt. Lektorálta Mészáros Kálmán, tördelte Domokos György. A kiadáshoz nyújtott segítségét megköszönjük az alábbiaknak: Gabulya Rita, Darabont Zsuzsi, Friebert Judit, Laczlavik György, Nemesné Zsigmondi Erzsébet és Szőcs Péter.

Barkóczy Krisztina levelei férjéhez, Károlyi Sándorhoz. Második kötet, 1712-1724. Szerk. és jegyzetekkel, mellékletekkel ellátta Kovács Ágnes. Nyíregyháza, 2017. 

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Kiadványai, II. Közlemények, 49.

Média

Utolsó frissítés:

2018.01.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges