Hősökről és emlékezetükről

2019.04.24.
2019. április 18-án a Székely Hadosztály fegyverletételének 100. évfordulóján a megyebeli korabeli csatákról, majd a későbbi években a volt tisztek által létrehozott egyesület tevékenységéről, valamint a világháborús hősök emlékezetének őrzését napjainkban feladatuknak tekintők munkájáról hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Gottfried Barna  nyíregyházi és Nagy Szabolcs veszprémi levéltárosok másfél évtizede kutatják a Székely Hadosztály történetét. Közös munkájuk eredménye már könyv formában is közkinccsé vált. A történelmi közegről, a Hadosztály létrejöttének körülményeiről, a hadászati eseményekről, az 1919. április 26-i demecseri fegyverletételről, a fennmaradt forrásokról Gottfried Barna adott rövid áttekintést, míg Nagy Szabolcs a Hadosztály utóéletét idéző, tisztek által létrehozott egyesülettel, annak céljaival, tevékenységével, valamint a hadosztály parancsnokának, Kratochvil Károlynak a veszprémi levéltár által őrzött irataival ismertette meg a hallgatóságot.

A helyi Hadisírgondozó Iroda a háborús hősökre vonatkozó információk feltárását tűzte ki célul. Lelkes munkájuk szakmai támogatásán túl a helytörténet-kutatás közös pontjainak segítése érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk velük. Tevékenységüket Kertész József százados nemcsak prezentációs előadásában mutatta be, hanem a programhoz készült kiállítás két tárlójában is láthatóak május 11-ig azok a tárgyak, amelyeket a sírkutatáskor találtak. A kamarakiállítás bepillantást nyújt még a Székely Hadosztály történetét feldolgozó szakirodalomba és ízelítőt ad a nyíregyházi Hősök szobra felállításának történetéből.

A rendezvény végén a hadisírgondozók emléklapot adtak át mindazoknak, akik segítették munkájukat, így levéltárunknak is. Köszönjük!

Média:

 

Utolsó frissítés:

2019.04.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges