Gazdaság- és uradalomkutatás workshop az MNL Károlyi Kutatócsoportjának szervezésében

2024.06.25.
2024. június 18-án a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Vármegyei Levéltárának közreműködésével az egri Vármegyeházán tanácskozhattak a gazdaság- és uradalomtörténettel foglalkozó kutatók.

A Károlyi Kutatócsoport által rendezett workshopon négy előadót hallgathattak meg az érdeklődők, akik bemutatták legújabb kutatási eredményeiket és újabb kutatásmódszertani problémákat vetettek fel. A rendezvényen kolléganőnk, Veres Tünde is részt vett, aki előadásában a Károlyi család Szoldobágyon működő üveghutájának számadásain keresztül vázolta fel az üvegműhely működését, s hanyatlását.

Szintén a Károlyi család gazdálkodásába, gazdaságpolitikájába engedett betekintést Fazekas Rózsa, aki a debrői uradalom megszerzése és annak kibővítése mögötti indokokat és pénzügyi forrásokat elemezte kutatása során. B. Gál Edit vizsgálatainak középpontjaként az Orczy család birtokszerzéseit tette meg. Előadásában felvázolta a levéltár aprózódásából adódó kutatási nehézségeket, közte a birtokok kiterjedésének változását is. A kutatásmódszertanhoz kapcsolódott Papp Klára prezentációja is. A professzor asszony a gazdaságtörténet Debreceni Egyetemen oktató neves kutatóit és a Hajdúságra és a bihari részekre irányuló hajdani közös projektjük kutatási eredményeit mutatta be, ráirányítva a figyelmet a gazdasági és társadalomtörténeti források interdiszciplináris jellegére.

A rendezvény végén a kutatócsoport vezetője, Laczlavik György ajánlotta a jelenlévők figyelmébe levéltárunk legújabb adatbázisát, amely az MNL adatbazisokonline.hu portálján alig néhány napja vált hozzáférhetővé. A Szatmár vármegye reformkori tisztségviselőit magába foglaló adatbázis Fazekas Rózsa ny. főiskolai tanár, Szatmár és a Károlyi család kutatója több évtizedes feldolgozó munkáját dicséri.

A worshopról felvételt készült, amely elérhető a YouTube-on ide kattintva.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.06.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges