Értékek és értékőrzés - Levéltári délután

2017.06.28.
2017. június 24-én a Múzeumok Éjszakáján a levéltárban különleges értékeinket bemutató program várta az érdeklődőket.

Ebben az évben a helytörténet-írásban még kevésbé használt irattípusra, a fényképekre, valamint a levéltári gyarapodás különleges formájára, az ajándékozásra szeretnénk ráirányítani a figyelmet.

A délutánt a Reformáció 500. projektünkben diákok számára hirdetett fotópályázat eredményhirdetése nyitotta, majd rendkívül érdekes, vetítettképes fotótörténeti múltbapillantónak lehettünk részesei Soltész István fotóművész és Galambos Sándor főlevéltáros beszélgetése révén. Szó esett a magyar fényképezés kiemelkedő művészeiről, akikhez az első dagerrotípiától Petőfi Sándor korabeli fényképén és az első művészi igénnyel készült fotókon át vezetett az út. A vászonra kivetített képekhez kapcsolódva Soltész István részletesen beszélt André Kertész életpályájáról, de megpillanthattuk Brassaï, a Capa-testvérek, Moholy-Nagy László, Munkácsi Márton, Kepes György egy-két emblematikus alkotását is. Mindnyájan külföldön váltak világhíressé. A résztvevők a sok kiváló mai magyar alkotó közül a ferde ivádi focipályát lefényképező Gombos Gyula tevékenységével ismerkedhettek meg. A beszélgetés végén még jutott néhány perc arra is, hogy Soltész István saját munkamódszeréről és műhelytitkairól beszéljen. 

Fényképek a levéltárba többnyire ajándékozás révén a családi vagy személyi iratokkal kerültek be az elmúlt években. A képek általában családtagokat, régi házakat, kastélyokat, kúriákat ábrázolnak, de nagy eseményekről, jeles személyiségekről készült fotók is találhatóak az iratok között. A Magyar Nemzeti Levéltár Bővülő történelem című, az Országos Levéltár és néhány megyei tagintézmény - köztük a mi levéltárunk - ajándékirataiból készült válogatás molinóit Szabó Dorottya budapesti főlevéltáros mutatta be, megnyitva az egy hónapig látható kiállítást. Az ajándékiratok kapcsán ráirányította a figyelmet a tárlókban látható, saját gyűjteményünkről készült bemutatóra is. 

A programot két érdekes személyiséggel folytatott ismerkedés zárta. Nagy Dóra mb. igazgatóhelyettes a város kedvelt színművésznőjével, a számos szakmai díj mellett a levéltár Pro Archivo-emléklapjával is kitüntetett Pregitzer Fruzsinával arról beszélgetett, hogy miként vált a művésznő a levéltár ajándékozójává, milyen felelősséget érez családja hagyatékának kezelésében, milyen küldetést érez, mint a Magyar Kultúra Lovagja. Megtudhattuk, hogy a színház milyen szerepet játszik a kultúra terjesztésében, milyen sikereket tudhat magáénak a tájolást feladatának érző Déryné Hadművelet, milyen családi indíttatása volt és mi a felelőssége a mai felnőtteknek az olvasóvá nevelésben, ki és hogyan kutatta a Pregitzer és rokon családok történetét és miért gondolja egy Budapestről  származó, de 27 év alatt nyíregyházivá váló színész, hogy neki nem csak a kultúra területén van feladata, hanem abban is részt vállal, hogy a közgyűjteményekre, a múzeumra és a levéltárra külön ráirányítsa a figyelmet. E célból a beszélgetés után egy 1907-ben kiadott helyesírási szótárt ajándékozott a levéltárunk szakkönyvtárának.

A programot a Svédországból érkezett vendégünk családbemutatója zárta. Dr. Pazonyi Elek Tibor 91 évesen vállalta a repülőutat, hogy a megyebeli történetek iránt érdeklődőknek személyesen is elmondhassa, miként éltek elődei. Demecserről ma is szép emlékeket őriz, sőt a kapcsolatot is tartja néhány kedves ismerőssel. A Szabolcs vármegyében jelentős közfunkciókat betöltött család iratainak nagy többsége ma az Országos Levéltár őrizetében van. Ezekről a dokumentumokról Künstlerné Virág Éva össszefoglalóját Szabó Dorottya olvasta fel. Ezt követően Nagy Dóra szólt a hozzánk került néhány iratról. Vendégünk két kötete alapján mutatta be az elmúlt századok történetét. Az első könyv az édesapáról, Endréről szól, akinek kivételes emberi jellemét megismerhetjük az Országos Levéltárban őrzött, kiadásra váró világháborús naplójából is. A másik kötet a Tibor életét mutatja be, hogy miként élt és boldogult 56-os menekültként a messzi idegenben. 

A rendezvény az NKA által támogatott Beszélgetések a 20. századról című sorozatunk projektzáró rendezvénye volt. A fotópályázaton résztvevők jutalmazását helyi támogatóink tették lehetővé.

Fő támogatóink:

 

Utolsó frissítés:

2017.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges