Egy hajdan volt iskola emlékezete

2023.09.27.
Múltról mindenkinek programsorozatunk következő részében az Angolkisasszonyok Nyíregyházi Római Katolikus Leánygimnáziumára emlékezünk Sir Lászlóné Fodor Filoména memoárján keresztül.

Fodor Filoména 95 éves korában vetette papírra gimnáziumi éveinek visszaemlékezését, amely 11 évet, az 1930 és 1941 közötti időszakot öleli át. Az Angolkisasszonyok Nyíregyházi Római Katolikus Leánygimnázium a mai Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium jogelőd intézménye volt, Sir Lászlóné így a legmagasabb kort megélt egykori „Zrínyis diák” volt. Az iskola Centenáriuma alkalmából 2018-ban dr. Szilágyi László, az intézmény kutatótanára kérte fel őt a memoár elkészítésére, amely által a század eleji iskolai élet is jobban megismerhetővé, átélhetővé vált.

A tavalyi évben elhunyt Sir Lászlóné Fodor Filoména szeptember 26-án lenne 100 éves. Az évforduló alkalmából őrá és egykor volt iskolájára emlékezünk a visszaemlékezéssel, amelyet Tóth Nóra, a Nyíregyházi Egyetem történész hallgatója olvas fel, bevezetőt mond dr. Szilágyi László.

A memoár teljes terjedelmében megtalálható az MNL-SzSzBML-XV.34. Digitális Levéltár fondjában és elérhető a kutatóteremben.

A felvétel 2023. szeptember 26-tól érhető el a levéltár YouTube oldalán.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.09.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges