Beszélgetések a 20. századról

2017.01.02.
2016. december 12-én Kovács Ferenc hódmezővásárhelyi helytörténész, kutató volt a vendégünk. A Gottfried Barna főlevéltáros által vezetett beszélgetésen az Országzászló mozgalomról tudhattak meg érdekességeket a jelenlévők.

Az NKA támogatásával indult új programsorozatban a század eseményeiről, személyiségeiről, kevésbé ismert történéseiről esik szó. A mozgalom 1928. augusztus 20-án indult, amikor a fővárosban, az ország háza mellett felállították az első Ereklyés Országzászlót, amelynek talapzatában helyezték el a Magyarország hatvanhárom vármegyéjéből származó földet (ettől „ereklyés” az Országzászló). A zászlórúdon félárbócon lengett a nemzeti zászló, kifejezve a történelmi Magyarország elvesztése fölött érzett fájdalmat, illetve a reményt, hogy ez nem marad mindig így.

Az Urmánczy Nándor által kezdeményezett és vezetett mozgalom fokozatosan terjedt el az országban, Nyíregyházán 1934. szeptember 2-án avatták Szabolcs vármegye első Országzászlóját, amelyre ma már csak annak a térnek neve emlékeztet, ahol állt.

A Kovács Ferenc érdekes prezentációjában a mozgalom Szabolcs és Szatmár vármegyei történetét és emlékeit is számba vette.

Fő támogatónk: 

Galéria

Sajtómegjelenés:

Kelet-Magyarország

Meghívó

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges