Beszélgetés Á. Varga Lászlóval

2015.10.07.

2015. október 19-én, a levéltár kutatótermében Á. Varga Lászlót fogadtuk, hogy az „Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből” című rendezvény-sorozat keretében életéről, kiadványairól kérdezzük.

Galéria

A hazai levéltárügy egyik fő alakítójának, az együttműködés szorgalmazójának, a lényeges szakmai kérdésekről szóló viták ösztönzőjének tartjuk kollégánkat, aki nemcsak a levéltárosok és a történészek közötti kooperációt, hanem a nemzetközi kapcsolatok megélénkítését is igyekezett segíteni.

Megtudtuk, hogy meghatározó élményei közé tartoznak a nyíregyházi középiskolás és a debreceni egyetemi évek, valamint az első munkahelyen, az egri levéltárban eltöltött 9 év. A tanárok, az évfolyamtársak, a kollégák olyan munícióval látták el, amely felkészítette a következő feladatokra, kihívásokra.

Á. Varga Lászlót 1982-ben a Nógrád Megyei Levéltár igazgatójának hívták, majd 1999-től 2013-ig Budapest Főváros Levéltára főigazgatói posztját töltötte be. A beszélgetésben, amelyet Galambos Sándor főlevéltáros munkatársunk vezetett, szóba került még a Hajnal István Körben és az Önkormányzati Levéltárak Tanácsában betöltött szerepe is.

A több mint 80 tételből álló publikációs listájának számára kedves darabjairól is megkérdeztük vendégünket, aki gyarapodó nagyapai teendői mellett szeretne még néhány kiadvány megjelentetésében részt venni. 

A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma:

Sajtómegjelenés:

Kelet-Magyarország 2015. október 20.

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges