Beregi pillanatok

2017.02.09.
A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a Kárpátaljai Állami Levéltár 2017. február 6-7-én kétnapos program keretében mutatta be közös munkáját, gyűjteményét.

A több évtizedes szakmai kapcsolat eredményeként a napokban jelent meg a Bereg vármegye 1836. évi magyar köriratú címeres pecsétjét engedélyező kiváltságlevél forráskiadása. Az eredeti iratot a beregszászi levéltár őrzi, most magyar, ukrán és angol nyelven is közkinccsé vált ez a privilégium. A könyv bemutatója alkalmat adott arra, hogy a határon átnyúló kapcsolat eredményességét segítők is találkozzanak. A rendezvényt Nyíregyházán Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója nyitotta meg, majd a kiadvány megjelentetését támogató Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Bacskai József helyettes államtitkár mondott beszédet. Megtisztelte üdvözlő szavaival a nagyszámú érdeklődőket Arkady Gupalo, Ukrajna nyíregyházi vezető konzulja és Szalipszki Endre beregszászi főkonzul is, aki a levéltár feladatát, küldetését a jelen valóságába helyezte, kiemelve, hogy ez a közös munka európai léptékű eredmény. Köszöntötte még a vendégeket Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke és Kocsis Sándor, a kormányhivatal kabinetvezetője.  A megjelent kötet bemutatása kapcsán Rácz György, az MNL főigazgató-helyettese felvázolta a magyar pecsétadományozás történetét. Rendkívül érdekes előadása révén az 1836. évi megyei pecsétekről is sok újdonságot tudhattak meg a felnőttek mellett jelen lévő Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjai is. A könyv keletkezésének körülményeiről Kujbusné Mecsei Éva a kötet szerkesztőjeként szólt. A rendezvény zárásaként mindenki megcsodálhatta a Magyar Nemzeti Múzeum őrizetében lévő 1657-es vaspecsét mellett a privilégiumlevél által engedélyezett, elefántcsont fogantyúval ellátott aranyozott pecsétet és a korabeli tisztikar névsorával díszített ládikát, amely ideiglenesen kiállításban látható a Jósa András Múzeumban. A kis megnyitón a pecséttel kapcsolatos személyes emlékeit osztotta meg a hajdani beregi alispánok rokona, Mikecz László.  A levéltárban az érdeklődők kamarakiállítás keretében Szabolcs vármegyei és nyíregyházi kiváltságleveleket, valamint Bereg vármegyére és oklevelekre vonatkozó kiadványokat tekinthettek meg. A délutáni zártkörű szakmai programon a magyar levéltárosok beregszászi levéltár- és múzeum látogatáson vettek részt. 

A rendezvény második napján, 7-én Ungváron a közigazgatási hivatal adott otthont a szakmai programnak. Az Ukrán Állami Levéltári Szolgálat vezetői és kijevi munkatársai mellett az ukrán területi levéltár-igazgatók is vendégek voltak. Köszöntőt mondott Tetjana Baranova, a Szolgálat vezetője, Mikó Zsuzsanna főigazgató, valamint az ungvári magyar főkonzulátus képviseletében Vida László konzul. A kötetet Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanszékvezetője mutatta be. Vázolta a kort, amelyben létrejött a kiváltságlevél és azokat a változásokat, amelyeket megért a pecsét. A jelenlévő megtekinthették az eredeti kiváltságlevelet is. A rendezvény az ungvári levéltárban tett látogatással zárult.

A közös múlt megőrzése és együttes feldolgozása, közkinccsé tétele mellett mi, levéltárosok elkötelezettek vagyunk. Bízunk benne, hogy ehhez a munkához minden szükséges támogatást megkaphatunk a jövőben is.

A rendezvény magyar és ukrán nyelvű volt. A tolmácsolást a beregszászi és ungvári konzulátus segítette. A bemutatót és a PR anyag készítését a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára munkatársai és közfoglalkoztatásban dolgozói készítették.

 

Médiahírek:

Híradás:

Bereg vármegye múltjában kalandozhatunk Nyíregyházán

http://www.nyiregyhaza.hu/kotetbemutato-a-leveltarban-2017-02-06

http://kolcseytv.hu/bereg-kivaltsaglevele/

http://kolcseytv.hu/tag/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/

http://www.szon.hu/papiron-a-kozos-mult/3366572
http://www.hirstart.hu/fk/ukrajna

http://goloskarpat.info/society/589b543173d3e/

http://m-studio.net.ua/blog/2017/02/08/istorychnyj-dokument/

http://www.nyiregyhaza.hu/cimeres-pecsetek-a-leveltarban-foto-szarka-lajos-2017-02-06?&gid=1&pid=4#&gid=1&pid=4

Kelet-Magyarország

 

Meghívó:

http://ujkor.hu/content/konyvbemutato-bereg-varmegye-1836-evi-kivaltsaglevele

Bereg vármegye 1836. kiváltságlevelének bemutatója

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges