Archeogenetikai előadás Nyíregyházán

2023.02.27.
2023. február 23-án a Hét Határon Túl Családkutató Egyesület és a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség közös programja egy érdekes tudományág eredményeit mutatta be „Archeogenetikai vizsgálatokkal királyaink nyomában” címmel.

A meghívott előadó, Varga Gergely István genetikus, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa volt.

Előadásának első részéből megtudhattuk, mi is az archeogenetika, honnan nyerik a kutatáshoz a DNS-t és milyen módszerekkel dolgozzák fel. Képekkel illusztrálta Európa és Ázsia lakosságának DNS alapú térképeződését. Más kutatóintézetek által végzett korábbi vizsgálatok bemutatásával ismertette, mire is jó ez a tudományterület.

A második rész a jelenleg zajló kutatásukról szólt. Ennek alapját a székesfehérvári régi bazilikában talált sírok vizsgálata képezi, amelynek a célja az ott eltemetett királyaink csontjainak beazonosítása. Ennek kapcsán kiderült, hogy a korábban III. Bélának tulajdonított csontváz tényleg az övé. A mellette talált ismeretlen valószínűleg unokája, II. András fia, Endre lehet, hiszen a DNS állománya hozzá áll legközelebb. Ennek a kutatásnak a keretén belül megvizsgálták Szt. László koponyáját is. Erről az ereklyéről is kiderült, hogy hiteles. További érdekességeket tudhattunk meg arról, hogy genetikailag melyik népcsoporthoz állnak közelebb királyaink és külsőre hogyan nézhettek ki.

Zárásképpen felvázolta a további kutatás terveit és módszereit.

 

Utolsó frissítés:

2023.02.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges