A történetírás új útjai – workshop

2024.06.12.
A 2023/2024. évi Nyitott Levéltárak programsorozathoz csatlakozva 2024. június 7-én, 10:30-tól A történetírás új útjai címmel rendeztük meg workshopunkat Levéltárunk kutatótermében.

Meghívott vendégeink az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetből érkeztek. A rendezvény első részében Garas Norbert kollégánk beszélgetett dr. Valuch Tiborral, az EKKE tanárával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatóprofesszorával a társadalomtörténet-írás kurrens irányzatairól.
Workshopunk második felében az előadók saját kutatási témájukon keresztül a digitális forrásfeldolgozás új módszereit mutatták be. Első előadónk dr. Rózsa Sándor, az EKKE adjunktusa, előadásában a térképek, mint történeti források felhasználásról és a különböző tematikus térképek térinformatikai szoftverrel való elkészítéséről szólt.
Dr. Ballabás Dánielnek, az EKKE docensének az előadásában hallhattunk az R programozási nyelv történettudományi kutatásokban történő felhasználási lehetőségeiről és a relációs adatbázisokról is.
Harmadik előadónk dr. Pap József, az EKKE egyetemi tanára saját kutatási példáján keresztül mutatta be a Microsoft Access adatbáziskezelő szoftver működését és felhasználási lehetőségeit.
Az elhangzott előadások is bizonyították, hogy a történelemtudomány állandó változásokon ment és megy keresztül, folyamatosan megújul új kutatási témák bevonásával és az új, digitális lehetőségek lekövetésével.

Rendezvényük támogatói:

Média:

nyiregyhaza.hu – Sose volt ennyire nyitott a levéltár

Galéria

 

Utolsó frissítés:

2024.06.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges