A Károlyi Kutatócsoport Nyíregyházán és Olcsván

2022.09.06.
A Magyar Nemzeti Levéltár Károlyi Kutatócsoportjának évente tartott találkozóján műhelykonferencia keretében ismertetik a tagok legújabb kutatási eredményeiket.

2022. szeptember 2-án Nyíregyházán a levéltár kutatótermében a tagság és a meghívott vendégek előadásokat és könyvbemutatót hallhattak. Az „Ami összeköt... ­– a Károlyiak” c. sorozat keretében megrendezett délutánra a nyíregyházi résztvevőkön kívül érkeztek vendégek Budapestről, Székesfehérvárról, valamint Nagykárolyból. Másnap pedig Olcsva község meghívására az Őseink nyomában című programnapon Károlyi Sándor szobrának megkoszorúzása után a Kutatócsoport tagjainak előadását hallhatták a település lakói.    

A konferencia első napján a levéltárban a 14 órakor kezdődött programon először a Károlyiak Fejér megyei birtoklástörténetéről hangzott el két előadás. Bödő István, az MNL FML igazgatója először a birtokszerzés történetét vázolta fel, majd a megyében meghatározó személyiséggé vált Károlyi József életútját ismertette meg a jelenlévőkkel. Fazekas Rózsa, a Nyíregyházi Egyetem ny. főiskolai tanára az uradalom gazdálkodását „beszédes" számadatok tükrében mutatta be. Hágó Nándor, a nagykárolyi kastély múzeumigazgatója a helyi szőlőtelepítés és borkultúra hosszú és fordulatokban gazdag útját tárta fel. Mercs István, a helyi Zrínyi Ilona Gimnázium kutatótanára, irodalomtörténész a Károlyi-temetéseken elhangzott beszédeket elemezte és fogalmazta meg hipotéziseit a szerzőkkel kapcsolatban. A program zárásaként Hágó Nándor bemutatta Karácsony Károly legújabb könyvét, amelyet a Károlyiak által alapított nyomdáról írt.

A műhelybeszélgetés résztvevőit vendégül látta Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház művésznője az általa megálmodott és létrehozott színháztörténeti kiállítást bemutató előadáson, amely a nyíregyházi színjátszásnak a 19. századtól az önálló társulat létrejöttéig, 1981-ig tartó időszakát mutatta be.

Szeptember 3-án a Kutatócsoport Olcsvára volt hivatalos, ahol az ünnepélyes programot Károlyi Sándor szobrának megkoszorúzása nyitotta. Ünnepi beszédet mondott Laczlavik György, a Kutatócsoport vezetője. A kora délután kezdődött mikrokonferencia középpontjában Károlyi Sándor állt, aki feltehetőleg ott született, Olcsván építette fel kastélyát és szívesen élt a faluban családjával. Hogy megismerhessék és büszkék lehessenek rá ma is a településen élők, Kovács Ágnes, a Debreceni Egyetem nyugalmazott tanára rajzolta meg portréját. Mészáros Kálmán, a Hadtörténelmi Intézet és Múzeum tudományos munkatársa abba avatta be a hallgatóságot, hogy miért nehéz pontosan meghatározni Károlyi születésének helyét, idejét, valamint, hogy milyen források alapján és hogyan lehet feltérképezni Károlyi mindennapjait.  Révay Valéria nyelvész, a Veszprémi Egyetem nyugalmazott tanára a korabeli nyelvhasználatra hozott érdekes és tanulságos példákat. Az utolsó előadást az Olcsváért Egyesület tagjaként a helyi programszervezésben is szerepet vállaló Alföldi Vilma, az Országos Levéltár nyugalmazott levéltárosa tartotta. Károlyi Sándor legidősebb gyermekének, a beteg Lászlónak az életéről, haláláról és az utódok dicsőséges és dicstelen emlékápolásáról szólt.

Bár a Kutatócsoport találkozásainak, amelyeket a Károlyiak egykori lakóhelyein, birtokain évente tartanak, a fő célja a tudományos kutatási eredmények megismerése és a további irányok meghatározása, az idén a szakmai megbeszélésen túllépő, a nagyközönség számára tartott előadásokkal lehetővé vált az eddigi kutatások eredményeinek beépítése az identitás formálásába.   

Utolsó frissítés:

2022.09.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges