Récsei Balázs: „…mert nem a térben, hanem az időben léteztek…” Kaposvár utcáinak, tereinek (n)évtörténete

A kiadó előszava


A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára új kezdeményezésével kurrens köteteinek elektronikus könyvformátumban való kiadását célozta meg. A Somogyi Elektronikus Levéltári Kiadványok sorozatban elsőnek Récsei Balázs főlevéltáros Kaposvár közterületeinek történetét feldolgozó munkáját jelentetjük meg. A kötetben a somogyi megyeszékhely utcáinak, tereinek létrejöttét és névváltoztatásait kísérhetjük nyomon a 18. század végétől 1991-ig, így több évszázadnyi köz-, mentalitás- és topográfiatörténetből kapunk ízelítőt.

Az elektronikus változatban könnyen és gyorsan megtalálhatók a közterületek egykori és jelenlegi nevei. Rákeresve azonnal megtudhatjuk, hogy az adott utca, tér stb. kiről és mikor (esetleg miért) kapta nevét, de azt is, hogy egy adott személyről vagy bármi másról neveztek-e el utcát Kaposváron. A szerző ötven dokumentum és ötven kép segítségével színesítette az utcák, terek szócikkeinek sorát, illetve két közterületi névmutató segíti a köztük való eligazodást.

Nemcsak a megyeközpont történte iránt komolyabban érdeklődők számára, hanem a városba látogató, annak múltját kevésbé ismerő turisták számára is érdekes és hasznos lehet ezen világhálón elérhető kiadvány.

Az alábbi változat alig tér el a 2016-ban megjelent könyvtől. A szerző néhány nyomdahibát javított és kisebb tartalmi pontosítást végzett az eredeti papíralapú kiadvány szövegén.

A digitális kiadvány műszaki szerkesztését intézményünk két munkatársa: Fejes László és Szerelem Péter végezte.

 

Remélhetőleg sorozatunk folytatódni fog más kiadványunkkal is!

 

Köszönet a Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadási Kollégiumának a támogatásért!

 

 

Kaposvár 2019. évi városnapján

 

Polgár Tamás
igazgató
MNLSML