Levéltárpedagógiai programjaink

 

Levéltár-pedagógia

 

 

Közművelődési tevékenységünk során kiemelten fontosnak tartjuk, hogy levéltár-pedagógiai óráink segítségével felkeltsük a megyénkben tanuló diákok és felnőttek érdeklődését történelmünk forrásai iránt.

Levéltárunk az általános iskola 5. osztályától kezdődően a felsőoktatási hallgatókon túl a nyugdíjas korosztályig az alábbi levéltári foglalkozásokat, előadásokat ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A levéltári órák általában 45–90 percesek, de igény szerint módosíthatók. A foglalkozásokon való részvétel ingyenes.

Kérjük, hogy látogatási szándékukat a tervezett érkezés előtt legalább két héttel jelezzék és egyeztessék az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

Sok szeretettel várjuk az általános és középiskolás diákokat, a felsőoktatásban részt vevő hallgatókat, valamint az egyéb felnőtt – köztük nyugdíjas – csoportokat!

A foglalkozások kiegészítéseként raktárlátogatás is kérhető.

 

Kapcsolat:
Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Vármegyei Levéltára

7400 Kaposvár, Bartók Béla u. 8–10.

E-mail: svl@mnl.gov.hu

Telefon: 06-82-528-200

Kapcsolattartó személyek: Jakab Georgina és dr. Lesz Éva főlevéltárosok

A foglalkozásokon kép- és hangfelvétel készülhet!

 

 

Családfakutatás mindenkinek

 

Foglalkozás vagy előadás formájában az általános iskola 5. osztályától kezdve a felnőttek minden korosztályáig az érdeklődők útbaigazítást kaphatnak a kutatás megkezdéséről.

A tanulók számára interaktív formában, játékos keretek közt, feladatokat megoldva, a korosztálynak megfelelően ismertetjük a felmenőik életére vonatkozó írott forrásokban való kutatási lehetőségeket. Bemutatjuk az állami és felekezeti anyakönyvek jellegzetességeit. Saját családjuk távoli múltjáról beszélgetve a történeti értékek megőrzésének fontosságára is felhívjuk a figyelmet. A tanulók mindeközben megoszthatják a társaikkal saját őseikkel, családjuk történetével kapcsolatos érdekességeket.

A felnőtt korosztály számára az anyakönyvek sajátosságain túlmenően bemutatjuk a bennük való kutatás, valamint a szükséges adatbázisok használatának módszertanát. További témákként ismertetjük a nemességkutatás, az amerikai kivándorlás és a világháborúk időszaka további forrásaiban történő kutatási lehetőségek.

 

 

Nemzeti jelképeink és a nemzeti identitásunk meghatározó egyéb elemei

 

A programot általános iskolások részére kínáljuk.

A magyar identitás fontos elemeivel: a nemzeti – közte történelmi – jelképekkel játékos formában ismerkedhetnek meg a tanulók. Bemutatjuk zászlónkat és címerünket, illetve előzményeiket, a Himnusz és a Szózat keletkezését és jelentőségét, nemzeti ünnepeinket, valamint a koronázási jelvényeket. Utóbbiak szerepét a diákok közreműködésével egy koronázási jelenetet eljátszva jelenítjük meg. Végezetül a diákok betekinthetnek a régi korok írásbeliségét rejtő oklevéltartó szekrényekbe is.

 

Jakab Georgina

 

 

A somogyi betyárok 1720–1888 között

 

A programot általános és középiskolások részére kínáljuk.

A levéltár-pedagógiai óra során a diákok megismerkedhetnek a somogyi betyárvilággal, a betyárok életével. Kiderül, hogy kik és miért álltak betyárnak, milyenek voltak a korabeli társadalmi, gazdasági, természeti viszonyok Somogy vármegyében, amelyek elősegítették bűnöző életmódjukat.

A vetítéssel egybekötött foglalkozás során a diákok tanulmányozhatják az eredeti iratok digitális másolatait, szóba kerülnek a leghírhedtebb és a kevésbé ismert somogyi, valamint a máshonnan származó, de Somogyban elhíresült betyárok, a korabeli bűnüldözők és a börtönviszonyok, a különböző büntetések, illetve a női betyárok is.

 

 

dr. Lesz Éva