Online kutatói beiratkozás

Új eljárásrend a Magyar Nemzeti Levéltár kutatószolgálatainak működésében, „nyugdíjba vonulnak” a papíralapú kérőlapok

 

Tisztelt Kutatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. január 1-jétől a Magyar Nemzeti Levéltár összes tagintézményében az iratokat kizárólag az Elektronikus Levéltári Portálon (ELP) (www.eleveltar.hu) keresztül lehet kikérni, és ezzel egy időben a papíralapú igénylés lehetősége megszűnik. A kutatás feltétele a továbbiakban kizárólag az elektronikus regisztráció, illetve a kutatói adatlap leadása.

Az átállás miatt az ELP-n a 2023. évi regisztráció, a kutatói adatlap és az e-kérőlapok leadása 2023. január 9-től lesz lehetséges. A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben – köztük a somogyi levéltárban – a kutatótermek egységesen január 16-án, hétfőn nyitnak ki.

Kutatóink 2022-ben ismerkedhettek meg az ELP-n az újfajta elektronikus regisztráció és a kutatói adatlap leadásával, amely 2023 januárjától felváltja a korábban a kutatóteremben kitöltött/leadott papíralapú kutatási kérelmet. Az ELP felületén a most bevezetésre kerülő lépéssel kutatóink nyomon tudják majd követni a levéltárakban végzett kutatásaikat, a kikért iratanyagot.

Az újítás jelen esetben is járhat némi kellemetlenséggel. A kizárólag elektronikusan intézhető eljárás problémát okozhat azon kutatóinknál, akik nem rendelkeznek számítógéppel, mobiltelefonnal, internettel, e-mail fiókkal, nem járatosak a digitalizálódó világ eszközeinek használatában. Az MNL Somogy Megyei Levéltára kutatószolgálatának munkatársai az ilyen esetekben is az érintettek rendelkezésére állnak. Kollégáink segítségével lehetőség lesz ezen egyedi esetekben előzetes egyeztetéssel, a kutatóteremben külön e célra fenntartott számítógépen a személyes megjelenés során a regisztráció, a kutatói adatlap és a kérőlap leadása leadására, és az ehhez szükséges e-mail fiók létrehozására.

Felhívjuk az MNL Somogy Megyei Levéltárát felkereső kutatóink figyelmét, hogy – ideiglenesen a biztonság kedvéért – az ELP-n leadott kérés mellett e-mailben az sml@mnl.gov.hu címre is küldjék meg a kért iratanyag pontos jelzetét, és a kutatási alkalom dátumát, ezzel is segítve az átállás során munkánkat a pontos kiszolgálás érdekében!

A leadott kérések teljesítésének előkészítési ideje mikrofilmek esetében 1 munkanap, minden más irat esetében 3 munkanap. Kérjük kutatóinkat, hogy ennek figyelembevételével tervezzék meg a kutatási alkalmak időpontját! Az elektronikus kikérés esetében az ELP a fentiek alapján fog felajánlani dátumot (például a hétfőn leadott kérést papíralapú iratra legkorábban az adott hét csütörtökére, a kedden leadott kérésben foglaltakat a következő hét hétfőjére fogja regisztrálni, illetve készítjük elő).

Ajánljuk figyelmébe minden jelenlegi és leendő kutatónknak, hogy alaposan tanulmányozzák át a Magyar Nemzeti Levéltár Kutatási Szabályzatát és az Országos Levéltár kollégái által készített oktatóvideókat, amelyek lépésről-lépésre megismertetik Önökkel az elektronikus beiratkozás, a kutatói adatlap leadása és az elektronikus kikérés menetét.

A beiratkozás és beiratkozás megújítása:  https://mnl.gov.hu/e_beiratkozas.

Iratok kikérése:  https://mnl.gov.hu/e_kikeres.

Amennyiben kérdésük merül fel forduljanak bizalommal munkatársainkhoz!

Elérhetőségeink:

Telefon: +36-82/528-202
E-mail: svl@mnl.gov.hu

Eredményes kutatást kívánva!

 

Üdvözlettel:

Polgár Tamás
levéltár-igazgató