Jelenlegi hely

Intézményi hírek

2024.03.14.
Török Enikő, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa kapta idén a Pro Archivo Regni díjat, a hosszú időn át végzett kiemelkedő munka elismeréseként odaítélt kitüntetést Szabó Csaba, az intézmény főigazgatója adta át.
2024.02.02.
Eredményes megbeszélést folytatott a héten a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetése, utóbbi kétnapos látogatáson járt Budapesten. A felek a megbeszéléseken érintették többek között a török-magyar kulturális évad programjait, eseményeit, és egyeztettek az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című, folyamatosan fejlődő adatbázisról is.
2023.12.18.
Adventben, karácsonyhoz közeledve a Magyar Nemzeti Levéltárban a munkatársak idén gyűjtést szerveztek annak érdekében, hogy másoknak, a rászorulóknak szebbé tegyék az ünnepet. A gyűjtés kettős céllal valósult meg.
2023.11.16.
2023. november 8–10. között rendezték meg az Országos Restaurátor Konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban, a MNM Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, valamint a Műtárgyvédelmi és Restauráló Főosztály szervezésében. Az idei évben hazai előadók tartottak beszámolókat, több társterület munkatársainak meghívásával.
2023.11.14.
Közös útjaink - Levéltár-pedagógiai képzés és virtuális séta a magyar zsidóság történetéről címmel tart képzést a Magyar Nemzeti Levéltár Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztálya a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködésben.
2023.11.09.
A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) november 8-án, szerdán, Budapesten ünnepélyesen átadta az Osztrák Állami Levéltárnak (Österreichisches Staatsarchiv) a konstantinápolyi császári és királyi konzuli főtörvényszék eddig Magyarországon őrzött iratanyagát.
2023.08.16.
Közös útjaink - Levéltár-pedagógiai képzés és vezetett séta a magyar zsidóság történetéről címmel tart képzést a Magyar Nemzeti Levéltár a Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály szervezésében.
2023.06.29.
2023. június 22-én Szabó Csaba és Rózsa Dávid, a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói a Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis bővítéséről, a Magyar Hadifogoly Híradó digitalizálásáról, valamint digitális forráskiadványok készítéséről állapodott meg, melyeket az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja által működtetett Digitális Bölcsészeti Platformon tesznek közzé.
2023.06.26.
2023. szeptemberében a Magyar Nemzeti Levéltár Levéltári asszisztens, ügykezelő, irattáros szakképesítés megszerzésére felkészítő szakmai képzést indít.
2023.06.08.
2023-ban az MNL SZKI Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztálya Archívumból a történelemórára címmel félnapos online képzés-sorozatot indított.

Oldalak