Intézményi hírek

2024.06.03.
Magyarország jelenlegi legmodernebb levéltári épületébe költözhet hamarosan a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei tagintézménye, amely az egyetem könyvtárával és levéltárával közösen tudásközpontként működhet a jövőben. Az ingatlant hamarosan birtokba is vehetik a vármegyei levéltáros kollégák.
2024.05.29.
Illusztris vendégek, az amerikai Harvard és Yale Egyetemek hallgatói jártak pénteken a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában. A látogatóknak Fiziker Róbert főlevéltáros tartott iratbemutatót.
2024.05.02.
Együttműködési megállapodást kötött 2023. október 25-én a Magyar Nemzeti Levéltár és a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete egymás munkájának kölcsönös támogatására, különös tekintettel az egyesület és az intézmény levéltár-pedagógiai munkacsoportja közötti kapcsolódási lehetőségekre, tevékenységekre.
2024.04.16.
A fenti címmel tart online képzést 2024. május 14-én és 15-én az MNL Köziratvédelmi hatósági és Iratkezelés-felügyeleti Osztálya.
2024.04.16.
Levéltár-pedagógiai képzést tart 2024. május 17-én Archívumból a történelemórára – Levéltári források digitális oktatási környezetben címmel a Magyar Nemzeti Levéltár a Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztály szervezésében.
2024.03.14.
Török Enikő, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa kapta idén a Pro Archivo Regni díjat, a hosszú időn át végzett kiemelkedő munka elismeréseként odaítélt kitüntetést Szabó Csaba, az intézmény főigazgatója adta át.
2024.02.02.
Eredményes megbeszélést folytatott a héten a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetése, utóbbi kétnapos látogatáson járt Budapesten. A felek a megbeszéléseken érintették többek között a török-magyar kulturális évad programjait, eseményeit, és egyeztettek az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című, folyamatosan fejlődő adatbázisról is.
2023.12.18.
Adventben, karácsonyhoz közeledve a Magyar Nemzeti Levéltárban a munkatársak idén gyűjtést szerveztek annak érdekében, hogy másoknak, a rászorulóknak szebbé tegyék az ünnepet. A gyűjtés kettős céllal valósult meg.
2023.11.16.
2023. november 8–10. között rendezték meg az Országos Restaurátor Konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban, a MNM Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, valamint a Műtárgyvédelmi és Restauráló Főosztály szervezésében. Az idei évben hazai előadók tartottak beszámolókat, több társterület munkatársainak meghívásával.
2023.11.14.
Közös útjaink - Levéltár-pedagógiai képzés és virtuális séta a magyar zsidóság történetéről címmel tart képzést a Magyar Nemzeti Levéltár Módszertani, képzési és levéltár-pedagógiai Osztálya a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködésben.

Seiten