Hét jelentős díjat nyert el a Magyar Nemzeti Levéltár

Szerző: Borsodi Attila
2024.04.15.
Négy kategóriában összesen hét elismerést is begyűjtött a Magyar Nemzeti Levéltár Az Év Levéltári Kiadványa 2023 pályázat díjátadó ünnepségén. Szakmai kiadványok kategóriában ráadásul A nemzet levéltára. Fejezetek az Országos Levéltár történetéből című kötet I. díjat kapott.

– A mai rendezvény a Nyitott Levéltárak 2023-24 programsorozatunknak az egyik kiemelt eseménye, amit a levéltáros szakmai közvélemény nagy figyelemmel kísér végig – jelentette ki péntek délelőtti köszöntőjében Az Év Levéltári Kiadványa 2023 díjátadó ünnepségén a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöke, a Budapest Főváros Levéltára főigazgatója. Az utóbbi intézményben megtartott eseményen Kenyeres István kiemelte: a díj mind a négy kategóriájára érkezett megfelelő számú jelölés, így a zsűrinek nem volt egyszerű dolga az elismerések odaítélésénél. – A zsűrinek van professzionális könyvkiadó tagja, és ő azt mondta, hogy ezek a levéltári szakmai kiadványok nagyon kiemelkedő színvonalúak, még a professzionális könyvkiadáshoz mérten is – mutatott rá Kenyeres István, aki szerint ennél nagyobb elismerés, dicséret aligha kell a levéltáraknak. Mint fogalmazott, szerencsére a levéltárak már nagyon régen túl vannak azon, amikor csak arra törekedtek, hogy valamilyen módon közzétegyék a köteteiket. Hozzátette: az utóbbi időben, az elmúlt évtizedben megjelent az a fajta szakmai igényesség a könyvkiadásban, ami általában is jellemzi a levéltárak tevékenységét.

 

Humoros méltatás

A díjazottakat Csorba László, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, az ELTE Történeti Intézetének professzor emeritusa méltatta, aki sok esetben humorosan, kifejezetten élménydúsan, egy-egy személyes történettel fűszerezve, de szakmai alapon hosszasan indokolta az elismerések odaítélését, és kifejtette, hogy a legjobbak mivel nőttek a többi induló pályázat fölé. Felhívta a figyelmet arra: a korábbi díjátadásokon is mindig elmondták, hogy a zsűri zavarban van, sok nagyszerű kiadvány van, amelyek között dönteni kell, és ez nem könnyű feladat. – Ezek ugyan rutinszerűnek hangzanak, de ez ténylegesen, valóságosan átélt élmény a számunkra – hangsúlyozta. Hozzátette: a zsűrinek három tagja van, Kocsis András Sándor könyvkészítő szakértő, Tyekvicska Árpád a levéltári világot képviseli, de mint elmondta, saját magának is van levéltári kötődése. Felidézte, hogy az első munkahelye a Magyar Országos Levéltár volt, és azok az emlékei a mai napig nagyon meghatározóak a számára. S mint elmondta, úgy hozta a sors, hogy az idei kiadványok között is van olyan, amely képes volt ezeket felidézni benne. Megjegyezte továbbá, hogy a zsűrinek van egy negyedik tagja, Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történelmi Levéltára főigazgatója, aki az online publikációk díjazottjaira tett javaslatot. A zsűri ezt megtárgyalta, és el is fogadta.

 

Első díj

Ami az átadott elismeréseket illeti, szakmai kiadványok kategóriában (hagyományos, print változatban megjelentetett monográfiák, forráskiadványok, levéltári segédletek, tanulmánykötetek, levéltári évkönyvek) I. díjat ítéltek oda A nemzet levéltára. Fejezetek az Országos Levéltár történetéből című kötetnek, amelyet Reisz T. Csaba szerkesztett (Magyar Nemzeti Levéltár). Ugyancsak ebben a kategóriában II. díjat kapott a Márki Sándor naplói IV. 1915–1919 című kötet, amelyet Erdész Ádám szerkesztett (MNL Békés Vármegyei Levéltára). Továbbá megosztott III. díjban részesítették a Nagyatádi Visy László pécsi főispán háborús naplója I. – 1914 című kötetet, amelyet Nagy Imre Gábor és Vértesi Lázár szerkesztett (MNL Baranya Vármegyei Levéltára).

 

Komoly elismerések

Online publikációk: adatbázisok, online kiállítások kategóriában a Petőfi Sándor kapcsolati hálója (Magyar Nemzeti Levéltár) II., a Somogy vármegye írásban és képekben Petőfi korában (MNL Somogy Vármegyei Levéltára) III. díjat kapott.

Ismeretterjesztő kiadványok, kiállítási katalógusok, albumok kategóriában II. díjat kapott a Keresem őseimet. Családtörténet-kutatási kalauz, amelyet Berkes József és Szerényi Ildikó írt és szerkesztett (Magyar Nemzeti Levéltár).

Kiállítások (hagyományos módon rendezett levéltári kiállítások) kategóriában III. díjat ítéltek oda a „Beszélő dobozok” – Székesfehérvár a rádiógyártás fellegvára (MNL Fejér Vármegyei Levéltára) című eseménynek.

 

Nemes célok

Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása, ismertetése, népszerűsítése, a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő hagyományos és online kiadványok és kiállítások középpontba állításával. Ennek alapja, hogy a levéltári intézmények évente több tucat kiadvánnyal gazdagítják a tudományos, ismeretterjesztő, forrásközlő és szakmai kiadványok sorát. A díjat alapító egyesület szerint ez a bő termés méltó arra, hogy bemutassák és népszerűsítsék, a legjobbjait pedig díjban részesítsék.
 

A díjazottak teljes névsorát megtekinthetik itt.
 

A képen: Schmidt Anikó, Kulcsár Krisztina, Nagy Attila, Szerényi Ildikó, Berkes József

Fotók: Tálas Róbert (BFL)

Utolsó frissítés:

2024.04.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges