Új kiadványunk: Márki Sándor naplói IV. – 1915–1919.

2024.01.08.
Kötetünk Márki Sándor (1873–1925) naplóinak negyedik részét tartalmazza. Márki húszéves korában kezdett naplót írni, az előző kötetekben az 1873 és 1914 között papírra vetett feljegyzéseit adtuk közre. A most megjelenő összeállítás 1915. január 1-jén indul és 1919. december 31-én zárul.

Márki Sándor naplóinak IV. része tartalmát és terjedelmét tekintve alapvetően különbözik az előzőektől. A szerző évtizedeken keresztül a történettudomány világában, az egyetemi oktatás színterein szerzett információit rögzítette, s a személyes élményein keresztül felvillant a korabeli művelődéstörténeti háttér. A forrás negyven éven keresztül egy gazdaságilag erősödő, mind magasabb civilizációs szintre jutó, magabiztos és sikeres ország képét mutatja. A nyugodt, és az alkalmi konfliktusok ellenére is további fejlődést ígérő korszakot törte meg 1914-ben a háború.

A IV. kötet a világháborús évek és az összeomlás krónikája, a kritikus időszakokban, például az 1916-os erdélyi román betörés idején, Márki sokkal hosszabb naplójegyzeteket írt, mint korábban. 1918. október 31-én pedig Metamorphosis Transsylvaniae címen új részt kezdett írásában. Az 1919-es bejegyzések hömpölygő szövegfolyamot alkotnak, ez az információtömeg egyszerre vetíti elénk a román megszállás alá került Kolozsvár hétköznapjait, valamint a világtól hermetikusan elzárt városban szállongó pletykákat és rémhíreket. A Metamorphosisban Márki már nemcsak a maga által látott és tapasztalt eseményekről írt, hanem mindenről, amit az impériumváltásba átmenő megszállás során fontosnak ítélt. A változás krónikájának szánta 1918-ban kezdett feljegyzéssorozatát, amely sokkal többrétegű, mint a napló korábbi részei. Jóval több benne a téves információ, mégis nagy forrásértékű dokumentum, mert megismerhetjük belőle azt, hogy az erdélyi magyar társadalom miként élte meg az 1918–1919-es eseményeket, a társadalom különböző rétegei hogyan gondolkodtak, és milyen tényezők határozták meg politikai és hétköznapi reakcióikat.

Márki Sándor naplója az olvasónak az egyidejűség élményét ígérő, páratlan forrás.

A naplófolyam 4. része limitált példányszámban megvásárolható levéltárunkban pénztári nyitvatartási időben (2024-ben az első nyitvatartási nap január 15.) vagy átutalással előre fizetve (a pénztári nyitvatartásról valamint az átutalás részleteiről bővebben: https://mnl.gov.hu/mnl/beml/penztar).

Ára: 4500 Ft

További megvásárolható kiadványainkról az alábbi link alatt tájékzódhatnak: https://mnl.gov.hu/mnl/beml/megvasarolhato_kiadvanyaink.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2024.01.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges