"Kedvelt Híveink!" - kiállítás a Makói Levéltárban

2019.01.24.
A megújult makói levéltár első olyan kiállítását láthatja a tisztelt látogató, amelyet saját, őrizetünkben lévő anyagunkból állítottunk össze. Az uralkodói meghívólevelek gyűjteménye levéltárunk egyik féltett kincse. 

 
Középkori szokásnak megfelelően az uralkodó – jelen esetben I. Ferenc József – híveihez intézett meghívólevélben tudatta, ha összehívta az országgyűlést. A meghívólevelet a kiegyezés után az uralkodó mellett az éppen hivatalban lévő miniszterelnök is szignálta. Az uralkodó levelének tartalmát „kedvelt híveinek” rendszerint a vasárnapi mise után, a templomok előtt hirdették ki.
 

Gyűjteményünkből azokat a meghívóleveleket válogattuk ki, amelyeket a hosszabb ideig kormányzó vagy ismertebb miniszterelnökök írtak alá. Így megtekintheti Andrássy Gyula, Tisza Kálmán, Szapáry Gyula, Széll Kálmán, Wekerle Sándor és Tisza István szignóját.

 
A kézírás, a saját kezű aláírás olvasása egy pillanatra megidézi, a közelünkbe hozza a „boldog békeidők” jeles alakjait. Az írás képe, lendülete emellett tükrözi személyiségük legfontosabb vonásait is.
 
Az uralkodói leveleket eredetileg Makó Város Tanácsának iratai között őrizték. A nagyméretű, díszes leveleket a többi irattal együtt összehajtogatva, kemény kartonborítók közé kötve, úgynevezett fraktúr-csomókban tárolták.
 
Az iratok közepesen sérültek, és restaurálásra szorultak. Az első lépés az volt, hogy az uralkodói leveleket kiemeltük az iktatott iratok közül, és nagyméretű palliumokban, széthajtogatva tároltuk, így óvtuk meg azokat a további károsodástól.
 

2018 tavaszán az iratokat a Magyar Nemzeti Levéltár Állományvédelmi és Reprográfiai Osztályára küldtük konzerválásra. A műhely a budai várban, az Úri utcában működik. A munkát Szlabey Dorottya restaurátor végezte.
 
Az iratok megtisztítása és fertőtlenítése után a hordozó papírt savtalanította, majd pótolta a hajtási éleknél és a széleken keletkezett hiányokat. Külön figyelmet igénylő munka volt az iratok hátoldalán lévő szárazpecsétek konzerválása. Munkájának eredményeként tekinthetik meg kiállításunkon ennek a ritka és értékes gyűjteménynek néhány darabját.

 

Utolsó frissítés:

2019.02.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges