Nendtvich Andor polgármester felhívása Horthy Miklós 1923. évi pécsi látogatása alkalmából

A hónap dokumentuma
2015.06.02.

 

Nendtvich Andor polgármester felhívása Horthy Miklós 1923. évi pécsi látogatása alkalmából

(Korabeli hirdetmény, plakát)


Horthy Miklós 1923. április 26-án látogatott Pécsre. Ez volt a második alkalom, hogy Magyarország kormányzója városunkban járt, első alkalommal 1921-ben látogatott ide. Mint a rendezőbizottság fővédnöke, Nendtvich Andor Pécs szab. kir. város polgármestere felhívást intézett a város közönségéhez, hogy a város társadalma fogadja tisztelettel a kormányzó érkezését, és minél több polgár látogasson ki elé a főpályaudvarhoz, majd később az elvonulási útvonalhoz. Továbbá a felhívásban a polgármester megkérte Pécs közönségét, hogy nemzeti színű zászlókkal lobogózzák fel házaikat, díszítsék ki az ablakokat és az üzletek kirakatait. A hirdetményeket a város különböző pontjain 1923. április 23-án ragasztották ki.

A kormányzó különvonata 9:10-kor robogott be. Az államfőt a főpályaudvaron és környékén hatalmas tömeg várta. A peronon Pécs képviseletében elsőként Fischer Ferenc főispán üdvözölte Horthy Miklóst. Fogadására a főpályaudvaron többek között megjelent még gróf Zichy Gyula megyéspüspök, Nendtvich Andor polgármester és Stenge Ferenc alispán is. A kormányzó ezután végighaladt Pécs belvárosán, majd az ún. szigeti gyakorlótéren katonai díszszemlén vett részt.

A kormányzói látogatás következő állomása a püspöki palota volt, ahol Horthy Miklós a különböző egyházak képviselőivel találkozott. Majd rövid pihenő után a kormányzó és kísérete a Nemzeti Kaszinóba hajtott, ahol emléktáblát leplezett le, amely emléket állított az I. világháború folyamán elesett kaszinótagoknak. Délután a mecsekszabolcsi bányatelep meglátogatása következett, majd a Ferenc József-akna új tárnájának a megtekintése, ahol a kormányzó kb. fél órát időzött a tárnában, és megtekintette a munkában lévő bányászokat, a fejtést, a mentőcsapatot, a bányaléges helyet és az egyes biztonsági berendezéseket.

Horthy Miklós este gróf Zichy Gyula meghívására szűk körű vacsorán vett részt a püspöki palotában Pécs és Baranya vezetőivel. A kormányzó a főpályaudvaron búcsúzott el a város közönségétől, majd 22:00-kor elindult különvonatával, a Turánnal.

A hirdetmény mérete 47,7 cm x 31,7 cm, szövegének nyomtatása fekete, és az ún. egyszínnyomásos technikával készült. A hordozó papíranyag vékony, két oldalon simított, fatartalmú (facsiszolatot tartalmazó), gyártott papír, amelynek vastagsága 0,07 mm. Készült: Honvéd Körlet – nyomda, Pécs, Frigyes laktanya, a példányszám feltüntetése nélkül. A dokumentum tárolási helye és levéltári jelzete: MNL Baranya Megyei Levéltára, Rét utcai részleg, IV. 1406.g. Pécs Város Tanácsának iratai. Főjegyzői (Elnöki) ügyosztály iratai, E-6539/1923: 7956/1923.

 

Szerző: Kult László levéltáros

Utolsó frissítés:

2018.10.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges