Dr. Ódor Imre egykori levéltár-igazgató lett idén posztumusz Baranya megye díszpolgára

2015.10.20.
Posztumusz Baranya Megye Díszpolgára címet adományozott kiemelkedő levéltári és történészi munkájának, Pécs és Baranya kulturális életében betöltött tudományos szerepének elismeréseként a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlése dr. Ódor Imrének, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára egykori igazgatójának.

Dr. Ódor Imre a középiskolát Zalaegerszegen végezte el, majd történelem–népművelés szakos diplomáját a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte 1982-ben. 1983-ban a Baranya Megyei Levéltár munkatársa lett, végigjárta a szakmai ranglétrát, és az ELTE BTK levéltár kiegészítő szak elvégzését követően igazgatóhelyettes lett. Karrierje 1993-ban fordulóponthoz érkezett, megszerezte a történelemtudomány kandidátusa címet, megkapta a főlevéltárosi szakmai besorolást, és a Baranya Megyei Levéltár igazgatója lett.

Levéltáros-történészi kutatásainak fő területét a nemesi felkelések jelentették, különös tekintettel az 1809-es utolsó nemesi felkelés és az ehhez kapcsolódó győri csata történetére. Ösztöndíjakkal többek között Bécsben, Belgiumban, valamint két alkalommal Horvátországban is kutatott. A 2010-ben megjelent Pécs Lexikonnak főszerkesztője, majd egyik szerkesztője volt, 50 szócikket írt a kötetekbe. Oktatott a PTE BTK történelem tanszékén, levéltári szakelőadásokat szervezett a PTE bölcsész- és joghallgatóinak. Több országos konferencia szervezője és résztvevője volt. Nyitottságával, közvetlenségével elismertséget és jó értelemben vett népszerűséget vívott ki magának mind az országos levéltári szakmai közösség, mind Pécs város társadalmi, kulturális életének szereplői között.

Fontos volt számára, hogy minél többen megismerjék az 1687-es harsányhegyi csata történetét, kutatta a sellyei virtuális sírok rejtélyét. Szívügyének tekintette, hogy Deák Ferencnek szobrot állítsanak Pécsett. Egy korábbi, a Dunántúli Naplóban vele készült interjúban arra a kérdésre, hogy mit kutat egy levéltáros, így válaszolt: – Én például hadtörténetet és olyan nemesi családfákat, akik nyomot hagytak a történelmünkben. Baranyából tucatnyi ilyen családdal foglalkoztam, összességében megjelent a tárgykörben hetvennél több publikációm, és negyven könyvet is szerkesztettem.

Munkája során tanúsított precizitásával, maximalizmusával, elhivatottságával és igényességével érdemelte ki a Baranya Megye Díszpolgára díjat.

 

Utolsó frissítés:

2015.10.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges