A hét dokumentuma

2024.03.14.
1848. március 15-én hatalmas tömeg ünnepelte a forradalmat Pest-Budán. Addigra az emberek már elfelejtették, hogy tíz évvel korábban, ezekben a napokban a város sírástól, jajgatástól és összeomló épületek zajától volt hangos.
2024.03.07.
Ezen a héten a borosjenői Bornemissza família két generációjának lakodalmi meghívóiból válogattunk. Ezek segítségével megismerhetjük a család férfi és női tagjainak házasodási szokásait, sőt választ kaphatunk azokra a kérdésekre is, milyen volt a család által követett házasodási stratégia, miként alakították és erősítették tudatosan a rokoni kapcsolatokat.
A kommunizmus áldozataira emlékezünk
2024.02.26.
A kommunista diktatúrák emléknapja kapcsán ezen a héten a Rajk László elleni per iratai segítségével idézzük fel a diktatorikus rendszer egyik legmegrázóbb eseményét.
2024.02.06.
A 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve, mivel 100 éve vette fel a két ország egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A Magyar Nemzeti Levéltár a Magyar-Török Kulturális Évadra vándorkiállítást készít elő, mely kiállítás fő tematikája a törökországi emigrációk és azokról szóló levéltári dokumentumok. Ebből az alkalomból rovatunkban Thököly Imrére emlékezünk.
2024.01.22.
Január 10-én volt éppen 222 esztendeje, hogy Carl Ghega Velencében meglátta a napvilágot. A később híressé vált mérnököt 1842-ben Észak-Amerikába küldték tanulmányútra, de a vasútépítés módozatainak, a lóvasútnak, a gőzmozdonyoknak és a vasúti kocsiknak a megfigyelésén túl egy külön feladattal is megbízták Bécsben.
2023.12.21.
Manapság, amikor már Mindenszentek előtt az üzletekbe érkezik a csokimikulás és a szaloncukor, a csomagautomaták napról napra degeszre telítődnek, díszkivilágított villamossal suhanunk a díszkivilágított utcákon, akció akciót követ és a falusi házak udvarain is fényben fürdenek a fák, a bokrok és Mikulás mászik a kéményen – eltöprenghetünk azon, hogyan is volt ez azokban a régmúlt korokban, amikor a karácsony megünneplésére nem céges bulikon keresztül vezetett az út, hanem negyven napos böjttel készültek, és amely ünnepeknek az iratanyagát a levéltárakban őrizzük.
Károlyi Ferenc gyermekkori levele
2023.12.18.
A gyermekkort, az emberi élet első nagyobb periódusát már a kora újkorban is a szellemi és testi fejlődés speciális szakaszaként értelmezték. A gyermekekről azonban kevés „nyom” maradt fenn, ezért értékesek azok az iratok vagy egyéb források, amelyekben a gyermekek közvetlenül vagy közvetve „megszólalnak”, esetleg „megszólíthatók”. Ezek közé tartoznak a gyermekek által és a gyermekek nevében írt levelek. Ezen a héten egy olyan gyermeklevelet mutatunk be, amelyet 1713 decemberében – karácsony közeledtével – írt a nyolcéves gróf nagykárolyi Károlyi Ferenc.
2023.12.04.
Az államszocialista időszakban számos díjat és kitüntetést adományoztak, főleg a kiemelkedő, példamutató jellegű munkatevékenység elismerésére, illetve propagálására. A központilag adományozott „méltatások” mellett hamarosan felmerült az igény az ágazati jelleggel, lényegében szakmánként, foglalkozásonként és egyben munkahelyenként adományozott kitüntetések alapítása iránt. Ezen a héten egy ilyen kitüntetés adományozásának történetét mutatjuk be.
2023.11.16.
Márton napja alkalmából szeretnénk felidézni a középkori Magyar Királyság egyik legnépszerűbb szentjét, aki Pannonia tartomány Savaria városában született, római katona volt, még katonaként megkeresztelkedett, majd leszerelése után hamarosan Tours püspöke lett. Szent Márton nevét sok tíz helység és templom viselte, viseli ma is Magyarországon. A franciák nemzetük védőszentjeként tisztelik.
II. Lajos király lappangó levele a mohácsi táborból
2023.09.18.
II. Lajos királynak a mohácsi táborból kelt utolsó levele, a Batthyány-levéltár minden bizonnyal leghíresebb darabja, a szakzsargonban csak „citósként” említett oklevél hamar bekerült a tudományos vérkeringésbe. Eredetije sajnos már nincs meg, csak 19. századi, de nem akármilyen fényképét őrizzük.

Pages