Veszprémi Történelmi Szalon - A veszprémi kertek

2015.10.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára tisztelettel hívja és várja Önt 2015. október 13-án, kedden 15 órára a Veszprémi Petőfi Színházba (Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.) a Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetésére, melynek témája: a veszprémi kertek.

Vendégeink: Boda Magdolna, a püspöki főkertész lánya, Fábián Pál, a Petőfi Színház gondnokának fia, Strenner József kertészmérnök.

A rendezvény házigazdája Márkusné Vörös Hajnalka, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese és főlevéltárosa.

A Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetése a veszprémi kertek világába kalauzolja el az érdeklődőket. Vendégünk lesz Boda Magda az utolsó püspöki főkertész lánya, Fábián Pál a Veszprémi Petőfi Színház egykori gondnokának fia és Strenner József kertészmérnök, Veszprém nyugalmazott főkertésze. A beszélgetés közben Lakatos Orsolya „Fák és virágok” című zongorára írt sorozatának darabjai hangzanak el a szerző tolmácsolásában.

Beszélgetésünk középpontjában az 1770-es években kialakított püspökkert áll. A nyüzsgő Vásárállástól alig 100 méterre a dús növényzetű völgyben a csöndes, pompásan kialakított, fallal körülvett főúri park Veszprém egyik különlegessége volt. Az érdeklődő tekintetek elől elzárt kert eredetileg többféle igényt is kielégített. Nem csupán a zöldségfélék termesztésére, gyümölcsfák nevelésére szolgált, hanem díszkertként is funkcionált. Üvegházában, egyéb egzotikus fás növények mellett narancs- és citrom- és banánfákat gondoztak. A püspökkert mellett terült el a körbekerített major, amely túl a cselédek lakásain, lóistállókat, szarvasmarha-állásokat, baromfi ólakat, kamrákat, pincéket, színeket foglalt magában. A 20. század elejére lépésről-lépésre kinyílt a kert, befogadva az ország első vasbeton színházát és vele a tartalmas szórakozásra vágyó polgári közösséget, majd a kert másik végén az árva gyerekek ellátására és gondozására létrehozott gyermekmenhelyt, a későbbi gyermekkórházat. Területét kiszélesítették fás, ligetes sétánnyal, korcsolyapályával, majd itt kapott helyet az 1950-es években az egyetem kampusza.

Regisztrált vendégeinknek a Veszprémi Kaleidoszkóp III. kötetét ajándékozzuk.
Regisztrálási szándékát kérjük jelezze e-mailben: leveltar@veml.hu
vagy telefonon: 88/401-422; mobil: 06/70-4577883

Támogató partnerünk a Veszprémi Petőfi Színház

Utolsó frissítés:

2015.11.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges