Veszprémi Történelmi Szalon 17 – Cserhát

2019.04.30.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára hívja és várja Önt 2019. május 8-án, szerdán 14 órára a Völgyikút Ház nagytermébe (Veszprém, Kopácsi utca 2.) a Veszprémi Történelmi Szalon következő beszélgetésére a Cserhátról.

Az egykori cserháti családok képviselőivel (Csomay Zsófia építész, dr. Kiss József gyermekkardiológus főorvos, dr. Csiszár Miklós könyvtáros-szerkesztő, Horváth László üzemvezető) Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros beszélget. A megjelenteket Boross István, az MNL Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója és Gerecs József, a Völgyikút Ház és a KAZAMATA-BAU Építőipari és Kivitelező és Szolgáltató Kft. vezetője köszönti.

A veszprémi Cserhát városrész sorsa hasonló volt a budai Tabánéhoz: girbe-gurba utcáit egy hirtelen központi akarat az 1960-as évek közepén gyakorlatilag teljesen eltörölte a föld színéről, hogy egyetlen gesztussal átadja helyét a modern világnak. A történelem kereke ma már nem fordítható vissza, az egykor főként iparosok és kereskedők által lakott városrész társadalma felbomlott. Az elmúlt fél évszázadban a helyén létrejött lakótelepen is több generáció nőtt fel. Egy sok átalakításon, romboláson és újjáépítésen átesett városrész múltjának feldolgozása a veszprémi Cserhát történetét bemutató, archív fotókkal gazdagon illusztrált kötet, amely a Gizella Napokra javított, új kiadásban kerül ismét az olvasók elé. Bemutatóját a Veszprémi Történelmi Szalon soron következő beszélgetéséhez kapcsolódva tartjuk meg. A beszélgetőtársakkal felidézzük a Cserhát történetileg kialakult utca- és telekszerkezetét, az egykor itt lakott családok életét.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet!

A rendezvényen készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/veszpremi_tortenelmi_szalon_17_cserhat

A rendezvényen készült hangfelvételeket letölthetik és meghallgathatják alább, a csatolt állományok között!

Utolsó frissítés:

2019.07.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges