Posztó Pápa piacán (kiállításmegnyitó)

2016.02.23.
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum és az MTA BTK TTI Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tisztelettel hívja Önt 2016. március 1-én, kedden 17 órára, az MNL Veszprém Megyei Levéltára dísztermébe, a Posztó Pápa piacán -Textilimport–textilkereskedelem a 14–17. században című vándorkiállítás megnyitójára. A kiállítást megnyitja: dr. Mordovin Maxim (ELTE BTK) egyetemi adjunktus, a pápai ásatások feltáró régésze.

Tisztelt Érdeklődők!

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket 2016. március 1-jén, kedden 17 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárába Posztó Pápa piacán című vándorkiállításunk megnyitására.

A kiállítás a Pápa város főterén folyt ásatások egyik legizgalmasabb leletegyüttesét mutatja be Kárpát-medencei kontextusba helyezve. A feltárások során talált posztóplombák egyedülálló lehetőséget biztosítanak a késő-középkori és kora újkori textilkereskedelem bemutatására, s ezen keresztül a korabeli Dunántúl gazdasági életének rekonstrukciójára. Az európai kereskedelmi kapcsolatok mellett a látogatók bepillantást nyerhetnek a posztó korabeli felhasználásának módjáról, ismereteket szerezhetnek a szabók világáról és az öltözködésről is.

A kiállítás anyagának "Ólomplombák Magyarországról" című részét megtakinthetik az alábbi linkre kattintva:
PDF icon ppp_9.tarlo_.pdf

A kiállításon látható eredeti tárgyakat többek között a Magyar Nemzeti Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem bocsátotta a rendelkezésünkre.

A kiállítást megnyitja és az érdeklődők számára a tárlatot bemutatja dr. Mordovin Maxim, az Eötvös Loránd tudományegyetem adjunktusa, az ásatást vezető régész.

Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

 

A kiállításmegnyitón készült fotók megtekinthetők a Galériák menüpontban, vagy az alábbi linkre kattintva:
http://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/poszto_papa_piacan_kiallitasmegnyito

Utolsó frissítés:

2016.04.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges