Kiss Ernő I. világháborús visszaemlékezései

Sorozati szám:  46.
Szerző:  Szerk. Gottfried Barna, Henzsel Ágota
Megjelenés helye:  Nyíregyháza
Megjelenés éve:  2015
Oldalszám:  100 p.
Ár:  buttó 1000 ft /db
Tartalom:

Kiss Ernő 1950–1957 között a Nyíregyházi Állami Levéltár igazgatója volt, korábban Szatmár vármegye főlevéltárnoka, aki levéltáros pályáját az 1920-as években, Debrecenben kezdte. A Bihar megyei fiatalembernek 1914-ben, egyetemi tanulmányait megszakítva kellett bevonulnia a cs. és kir. 39. (közös) gyalogezred kötelékébe, és végigélni, végigküzdeni az I. világháborút. A fronton naplószerű feljegyzéseket készített, amelyeket évekkel később rendezett össze olvasmányos elbeszéléssé, emlékirattá.

A Háborús naplóm címet viselő írás időrendben haladva idézi fel az eseményeket. Az 1915-ös orosz frontról szóló részben szinte napi pontossággal rekonstruálhatók az „elsőévi önkéntes” megpróbáltatásai. Kiss Ernő a Kárpátok hegyei közül kórházi kezelés és a tiszti iskola elvégzése után 1915 őszén került át az olasz frontra, ahol már szakaszvezetőként folytatta katonaéletét. Az elbeszélés ekkorra már tömörebbé válik, a hadi krónikát sztorik, színes leírások tarkítják. Az isonzói csaták, az állóháború borzalmait 1917 februárjától már tisztként, a közkatonáknál kedvezőbb helyzetben élte át. Visszaemlékezéseiben nem csak a harcokat, hanem a fronton levő katonák és tisztek életét, körülményeit, mindennapjait is megörökítette.

A szöveghez, amely sok katonai szakkifejezést tartalmaz, magyarázó jegyzetek készültek; a személy és helynevek névmutató segítségével kereshetők. A kötet a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma támogatásával jelent meg.