Pecséttörténeti emlékek a levéltárban

2024.02.09.
Levéltárunk legújabb kiállítása Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyék területéről fennmaradt a szfragisztikához kapcsolódó forrásokat mutat be.

A 2024. február 7-től ingyenesen megtekinthető kamarakiállításon a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltára az intézmény által őrzött olyan dokumentumokba enged betekintést, amelyek a jól szemléltetik a pecséthasználat, ezáltal a hitelesítés formájának történeti változásait. Az érdeklődők láthatnak függőpecséttel ellátott Mohács előtt datált okleveleket, bárói címet adományozó diplomát, I. Rákóczi György pecsétjével hitelesített menedéklevelet, valamint többek között megtekinthetik azt a ritkán kiállított vásártartási engedélyt, amelyet Nyíregyháza 1827-ben kapott az 1786-tól 4 országos vásár mellett az 5. megrendezéséhez. 

A Jósa András Múzeum közreműködésével a levéltárba látogatók nemcsak magát a pecséteket, hanem az azok készítésére szolgáló pecsétnyomókat (tipáriumokat) is megtekinthetik.

A Széchenyi u. 4. sz. alatt munkaidőben látogatható kiállítás darabjai mellett más érdekességekkel is szolgál a 2024. 02. 09-től a levéltár weboldalán elérhető virtuális kiállítás.

A pecsétek és használatuk megismeréséhez a felnőtteknek levéltári sétát, az általános és középiskolás csoportok számára pedig interaktív tanulásra ösztönző foglalkozást ajánlunk. Jelentkezni Veres Tündénél lehet a veres.tunde@mnl.gov.hu email címen.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.04.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges