Közép-Kelet Európa bankói – Válogatás a Jósa András Múzeum numizmatikai gyűjteményéből

2023.04.30.

A 2023. április 17-től levéltárunk földszinti tárlóiban megtekinthető kamarakiállításon a Jósa András Múzeum által őrzött közép-kelet európai valuták darabjait tárjuk a nagyközönség elé. A két intézmény közötti együttműködésnek köszönhetően a kiállításon helyet kaptak az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc alatt forgalomban lévő magyar bankók, továbbá az egykori Magyar Királyság aranyforintjairól készült képek is. A tárlóban megtekinthetők a szomszédos országok első és második világháború alatti pénzei, köztük a független Lengyelország és a polgárháborús Ukrajna első valutái.

A kiállításhoz kötődve lehetőséget biztosítunk általános és középiskolás csoportok számára az interaktív tanulásra, amely során a tanulók megismerkedhetnek a különböző korszakokban használt magyar pénzekkel. A foglalkozáson a diákok fogalmat alkothatnak arról is, hogy egy adott időszakban mekkora értékkel bírt egy-egy árucikk, illetve hogy a történelmi események milyen hatással voltak az árak változásaira. Jelentkezés: Veres Tünde – veres.tunde@mnl.gov.hu

A kiállítás az Epizódok a magyar numizmatika történetéből című online mikrokonferenciához kapcsolódik, amelynek előadásai YouTube csatornánkon tekinthetők meg május 5-től.

Ajánló

 

 

Utolsó frissítés:

2023.05.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges