Interaktív történelemórák a holokausztról

2023.04.28.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan három iskolai osztályt fogadtunk levéltárunkban rendhagyó történelemóra keretében.

A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolából érkező, 7. osztályos diákoknak április 18-án Kosztyó Gyula, április 21-én Garas Norbert és Szemán László tartott rövid előadást a magyarországi zsidóság történetéről és a holokausztról.

Az alapos és szisztematikus történettudományi kutatásoknak köszönhetően ma már egyre többet tudunk a 20. századi európai történelem egyik legtragikusabb időszakáról, mégis nehéz feladat ennek az ismeretanyagnak az átadása. Ebben nyújtanak segítséget a megmaradt források és visszaemlékezések, amelyekbe beleolvasva a száraz adatok és tényanyagok személyes történetekké válnak. Az órák végén a tanulók a nyíregyházi és a szabolcsi zsidóság gettósításáról és deportálásáról szóló, eredeti levéltári iratokba is beleolvashattak, ami lehetővé tette a történtek emberközelivé válását és az iskolai tananyagok könnyebb elmélyítését is.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges