Hetedíziglen levéltár-látogatás – a Nyíregyházi Egyetem hallgatói a levéltárban

2023.10.09.

2023. október 5-én interaktív levéltár-látogatáson vettek részt a Nyíregyházi Egyetem történelemtanár szakos hallgatói, tanáruk Gulyás László Szabolcs kíséretében.

Garas Norbert a bevezető előadásában felvázolta a levéltárak alapfeladatait, valamint kitért a kutató- és ügyfélszolgálati lehetőségek bemutatására is. A hallgatók megismerhették a Magyar Nemzeti Levéltár saját online felületeit és egyéb olyan közgyűjteményi gyűjtőportálokat, melyeknek a tartalmait tanulmányik során is hasznosíthatják majd.

A levéltárban járva természetesen nem maradhat el az iratbemutató és a raktárlátogatás sem. Veres Tünde bemutatta a hallgatóknak a levéltárunkban megtalálható legrégebb keltezésű, 1290–1300 tájékára datált, Borsa Kopasz által jegyzett iratot. Emellett a hallgatók megtekinthettek egy Zsigmond király által kiadott, tiszai vámszedést biztosító iratot és egy díszes címeres levelet is, amelyet 1636-ban I. Rákóczi György bocsátott ki. A rendkívüli levéltári séta keretében munkatársaink számos, a családkutatások során felhasználható forrástípusra is ráirányították a figyelmet. Lehetőség nyílt beletekinteni egy 18. századi birtokösszeírásba, valamint néhány egyházi és állami anyakönyv másodpéldányába is. A hallgatók fontos információkat kaptak az anyakönyvi kutatást érintő szabályokról és lehetőségekről is.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.10.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges