Családfakutatás a levéltárban

2023.11.14.
A MNL Hetedíziglen projekt keretében a levéltárunk lehetőséget biztosít minden iskola számára, hogy ellátogatva az intézménybe interaktív módon tekintsenek bele a kutatás rejtelmeibe.

2023. november 13-án a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda hatodik osztályos tanulói ismerkedhettek meg a családfakutatás menetével. A foglalkozás fő célja volt, hogy a kisiskolások felismerjék családtörténetük fontosságát, továbbá, hogy megismerjék, milyen adatbázisok érhetőek el számukra online. Garas Norbert levéltáros ennek megfelelően bemutatta a levéltár feladatait, ismertette az anyakönyveket, azok típusait.

Veres Tünde levéltáros vezetésével a 28 diák részvételével kialakított 5 csoport egy-egy feladatlapot töltött ki, szélesítve és elmélyítve tudását az olyan kérdésekben, mint az egyes foglalkozásnevek, betegségek régi elnevezései, vagy éppen a különböző rokonsági fokok. A munkalap kiemelt feladata volt olyan kérdések megválaszolása, amelyekhez a tanulóknak az anyakönyveket kellett felhasználniuk, ezzel is megismertetve a jövő kutatóit a forráshasználattal.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.11.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges