Család a háborúban

Sorozati szám:  44.
Alcím, egyéb címadat:  A Margócsy család emlékei az 1944-45-ös évekből. Margócsy Emilné, Margócsy Józsefné, Margócsy József írásai
Szerző:  Sajtó alá rend. Margócsy István. Szerk. Galambos Sándor, Kujbusné Mecsei Éva
Megjelenés helye:  Nyíregyháza
Megjelenés éve:  2014
Oldalszám:  128 p.
Ár:  elfogyott
Tartalom:

Sokáig a fiók mélyén lapuló, ritka kincset kap ajándékba az olvasó levéltárunk egykori helytörténeti tanácsadója, dr. Margócsy József gyermekeitől, Klárától és Istvántól. A most közreadott írások ugyanis újabb bepillantást nyújtanak a nyíregyházi több generációs értelmiségi család 2. világháborús mindennapjaiba.

Jocó bácsi – ahogy ismerősei nevezték – 85. születésnapjára összeállított, Vedd szívessen csekély iratomat vímű kötet levéltárunk kiadásában 2004-ben jelent meg. A könyv a család 19. században született tagjainak írásait tartalmazza: a dédnagymama, Pongrácz Miklósné Clementis Erzsébet 1852-től 1891-ig terjedő örömeinek, bánatainak papírra vetett lenyomatát, testvére, Róza regényét, valamint a másik ágról, a szintén az idő táj élt, losonci evangélikus lelkészként szolgáló Margócsy József versgyűjteményét.

Most, a 95. születésnapra kiadott kötetben folytatódik a családi történet. Margócsy Emilné Algőver Erzsébet naplója a második világháborúnak azokat a napjait eleveníti meg, amelyekben a nyíregyháziaknak el kellett szenvedniük a hadak vonulásával járó borzalmakat, míg menyének, Margócsy Józsefné Oberländer Erzsébet emlékirata egy különleges élethelyzetet, a katonaként szolgáló, majd hadifogságba esett férjét Németországba is követő ifjú feleség megpróbáltatásait írja le. A kötetet Margócsy Józsefnek a hadifogságáról szóló írásai közül a még ismeretlenek zárják. Az 50 hónap utászcsizmában című, 1998-ban megjelent könyvvel együtt így válik teljessé az az írásos hagyaték, amivel a család tagjai hozzájárultak a múltbeli hétköznapok megismeréséhez. A szöveghűen közölt források Margócsy István rövid bevezetőivel és a történet megértését, valamint a szereplők megismerését segítő jegyzeteivel olyan pillanatait idézik fel a történelemnek, amelyek emberközelivé teszik a tényeket és érzékelhetővé a múltat.

A rendkívül gazdag Margócsy-hagyatékból az írott forrásanyagot levéltárunknak ajándékozták gyermekei. A könyvek a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményét gazdagítják, míg a tárgyi emlékek a Jósa András Múzeumba kerültek, amelynek egyes darabjait már kiállításon láthatták is az érdeklődők. A legszemélyesebb iratok, fotók a család őrizetében maradtak, közülük most néhány közkinccsé lett.

E könyv által is maradjon meg emlékezetünkben a 2013-ban elhunyt dr. Margócsy József, a Kossuth Gimnázium egykori tanára, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola volt főigazgatója és tanára, számos pedagógiai, irodalomtörténeti és városismereti munka szerzője, aki nyugdíjasként lett nélkülözhetetlen helytörténeti szaktanácsadónk, munkatársunk, példaképünk, valamint tisztelgünk a nemzedékeket tanító, nevelő Margócsy család előtt is.

                                                                                                                              a szerkesztők