A hónap dokumentuma 2017. szeptember

Kaposvár Megyei Város Képviselő-testületének határozata özvegy Német Ignácné, született Vajda Ida kegydíj iránti kérvényéről

 

E hónap dokumentumának egy 1932. szeptemberi határozatot választottam. Németh Ignác (1841–192?) 1878 és 1895 között egy rövidebb megszakítással Kaposvár polgármestere volt. 1876-os megözvegyülése után az akkor 16 éves Vajda Idát 1877-ben vette feleségül. Öt gyermekük született. Németh Ignác viselt dolgai miatt, belügyminiszteri intézkedésre 1895 végén véglegesen leköszönt állásáról. Rá két évre családjával a fővárosba költözött. Nehéz/szerény anyagi körülmények közé kerültek. Az egykori közszeretetnek örvendő, bohém hajlamú, rendíthetetlenül 1848-as eszméket valló polgármester valószínűleg az 1920-as évek elején hunyt el Budapesten. Özvegye ezt követően még nehezebb körülmények közé került.

Németh Ignácné 1929–1933-as nagy gazdasági és pénzügyi válság idején végső elkeseredésében Kaposvár irányítóihoz fordult segélyért, de kérelmét elutasították a város pénzügyi nehézségeire hivatkozva. Ez az indoklás igaz is lehetne, azonban ebben az időszakban ugyanakkor két másik egykori kaposvári polgármester özvegye (Németh Istváné és dr. Kovács-Sebestény Gyuláé) kegydíjban részesült a város részéről. Sőt volt rendőr is kapott ugyanekkor a várostól támogatást. Özvegy Németh Ignácné kapcsolati tőkéje ekkora már régen kimerült Kaposvár közigazgatási/politikai elitje viszonylatában. Sic transit…

A képviselő-testületi határozatot az alábbiakban a jelenleg érvényes helyesírási szabályok alapján közlöm, illetve digitalizált változata is látható a forrásközlemény végén.

 

139 kgy./Pü.

15072/1932.

 

Tárgy: Özv. Németh Ignácné szül. Vajda Jolán volt kaposvári polgármester özvegyének kérelme segély és kegydíj folyósítása iránt.

 

VÉGHATÁROZAT.

 

A pénzügyi bizottság és a polgármester együttes javaslata alapján kimondja a képviselő-testület, hogy özv. Németh Ignácné szül. Vajda Jolán [helyesen: Ida – R. B.] volt kaposvári polgármester özvegyének segély és kegydíj kiutalása iránti kérelmét elutasítja.

 

Indoklás:

 

A város a mai súlyos gazdasági viszonyok között még a törvényesen kötelezett kegydíjak és segélyek fedezésére is alig képes s ezeken felüli újabb terhek fedezetére a városnak költségvetési fedezete nincsen.

Erről: Özv. Németh Ignácné budapesti lakos értesíttetik.

 

 

Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára V. 71. Kaposvár Rendezett Tanácsú Város képviselő-testületi jegyzőkönyvei. Az 1932. szeptember 22-i ülés. 139/1932. közgyűlési szám. [Kaposvár 1929-et követően 1945-ig megyei város volt.]

Írógéppel készült, aláírásokkal hitelesített jegyzőkönyv.

 

Récsei Balázs